Arla rykker produktion fra Danmark til Mellemøsten
Dele af produktionen på Arlas produktionsanlæg i Bislev og AKAFA i Himmerland vil blive flyttet til et nyt produktionsanlæg i Bahrain i Mellemøsten, som det landmandsejede selskab for nyligt har købt.

Arla offentliggør nu planer om at flytte dele af sin produktion fra fabrikker i Danmark til et produktionsanlæg i Bahrain i Mellemøsten. Planer der ifølge selskabet potentielt får betydning for 75 danske arbejdspladser i Himmerland.
Flytningen af produktionen ventes først at finde sted i slutningen af 2020 og midten af 2021, men Arla Foods annoncerer ændringen allerede nu, lyder det i en pressemeddelelse, for at sikre en nem og gennemsigtig overgang samt rettidige løsninger for de berørte medarbejdere.
I alt er det en årlig produktion af cirka 26.000 tons smelteost fra Arlas anlæg Bislev, som potentielt vil påvirke ca. 40 medarbejdere, og produktionen af cirka 18.000 tons steriliseret fløde fra AKAFA i Svenstrup, som potentielt vil påvirke cirka 35 medarbejdere, der flytter til anlægget i Bahrain.
Et anlæg har Arla har overtaget i forbindelse med, at Arla i december 2018 indgik aftale med det amerikanske multinationale selskab Mondeléz International om køb af deres smelteostaktiviteter i Mellemøsten, som i dag er samlet under brandet »Kraft«.
Med opkøbet får Arla også det fulde ejerskab over et topmoderne osteproduktionsanlæg i Manama i Bahrain. Arla oplyser, at også produktion af smelteost fra Arlas anlæg i Riyadh også flytter til Bahrain.
-- Det giver rigtig god mening for os at have produktionen af præcis disse produkter på det nye produktionsanlæg i Bahrain, da produkterne primært produceres til Mellemøsten og Nordafrika og i mindre grad til andre markeder, siger Sami Naffakh, chef for Arlas Supply Chain og Executive Vice President.
Det nye produktionssted i Manama, Bahrain, har i øjeblikket en kapacitet på over 66.000 tons, og er opført i 2008. Ved at flytte produktionen af smelteost og steriliseret fløde til dette produktionsanlæg forventer Arla desuden at forbedre produkternes holdbarhed med fire uger, da transporttiden til kunderne i Mellemøsten og Nordafrika reduceres markant.
Medarbejdere hjælpes videre
De annoncerede ændringer vil som nævnt ikke være fuldt implementeret før i slutningen af 2020 og midten af 2021. Arla har imidlertid valgt at orientere medarbejderne på de tre berørte produktionssteder nu, og det skete tidligere tirsdag.
Der vil nu blive udarbejdet en plan sammen med fagforeningerne og samarbejdsudvalget på de enkelte produktionssteder for at hjælpe de berørte medarbejdere.
- Det er vigtigt for os at være så åbne som muligt om fremtiden over for vores medarbejdere, og da de kommende måneder vil kræve en høj grad af medarbejderinvolvering på de berørte produktionssteder, har vi besluttet at informere medarbejderne om beslutningen om at flytte dele af produktionen til det nye produktionssted i Bahrain nu, siger Sami Naffakh.
Han forklarer, at så snart Arla kan bekræfte de nøjagtige mængder, der skal flyttes, vil selskabet gå i dialog med de berørte medarbejdere, så det bliver sikret, at medarbejderne får den nødvendige støtte til at komme videre på en god måde, enten til jobs på andre af Arlas produktionsanlæg eller uden for Arla.
- Vi har god erfaring med at hjælpe mennesker til nye jobmuligheder, især når der er relativt lang tid til at gøre det. Medarbejderne kan tage deres værdifulde viden om produktionen med til vores andre produktionsanlæg, hvilket er en mulighed, vi ikke ønsker at gå glip af, siger Sami Naffakh.