Landbrug & Fødevarer har kendskab til tre situationer, hvor landmænd eller medarbejdere i landbruget har haft problemer med at få nødpasning i daginstitutioner. Alle steder er situationerne dog blevet løst, fortæller L&F-direktør, Flemming Nør-Pedersen.
Det er muligt som ansat i landbruget at benytte sig af nødpasning for børn mellem 0-9 år under corona-krisen. Sådan lyder det fra L&F-direktør, Flemming Nør-Pedersen.
Meldingen kommer efter, at landbrugsorganisationen har fået kendskab til tre konkrete sager, hvor landmænds medarbejdere har fået afvist at få deres børn passet i daginstitutioner.
Et hyrdebrev fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til landets borgmestre fjerner dog ifølge L&F-direktøren den tvivl, der har været visse steder her i den indledende fase af nedlukningen.
I brevet lyder det, at medarbejdere i private virksomheder, der ikke har hjemsendt medarbejderne, har ret til nødpasning – såfremt de har afsøgt andre pasningsmuligheder uden resultat.
- Så det er jo helt klart, at hvis man er medarbejdere på et landbrug, som ikke har sendt sine medarbejdere hjem, hvilket et landbrug typisk ikke har i denne tid, så er man omfattet af nødpasning, siger Flemming Nør-Pedersen.
Han fortæller i samme ombæring, at han ikke er vidende om, at kommuner har stillet krav til dokumentation om, hvordan man afsøger andre pasningsmuligheder.
- Jeg har dog viden om tre eksempler, hvor kommuner ikke lige umiddelbart synes, at de skulle tilbyde børn af landmænd eller medarbejdere på fødevarevirksomheder pasning, siger han.
Landboformænd på banen
Han fortæller, at det drejer sig om to jyske kommuner og en enkelt på Sjælland.
- Vi har som organisation været med til at påpege over for de kommuner, at der findes det her hyrdebrev, og så er der bagefter blevet fundet gode løsninger, siger Flemming Nør-Pedersen.
Han fortæller, at det i eksemplerne har været den lokale landboformand, der har taget kontakt til borgmesteren, og problemet er herefter blevet løst.
- Jeg tror, at det her hyrdebrev i den her fase kan være forsvundet lidt ude i forvaltningen i visse kommuner, men når der er blevet henvist til brevet, som jo er en form for et cirkulære, så løser problemet sig stille og roligt, siger han.
Han påpeger, at det skal understreges, at det kun gælder for børn mellem 0-9 år.
- Er de 10 år eller over, så må man altså selv løse pasningen, siger han.
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35
Kommer ikke i karantæne
Fra Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, lyder det, at et af de spørgsmål, som især er gået igen de seneste dage, er, hvordan man skal forholde sig, hvis en af sine medarbejdere pludselig viser symptomer for corona.
Fra Flemming Nør-Pedersen lyder det, at det ikke er lig med, at alle skal gå hjem, som det kunne være tilfældet i bare sidste uge. Han henviser til, at Sundhedsstyrelsen meddelte, at man fra i søndags gik fra en inddæmnings- til en afbødningsstrategi.
- I det øjeblik, at man føler sig syg, har symptomer for corona, så går man hjem. Dem der har stået sammen med én, spist sammen med én, rørt én, de skal have information om det. Men de skal ikke gå hjem. De skal i stedet holde øjne med egne symptomer, og gå hjem og isolere sig i det sekund, at de også bliver syge. Og selvfølgelig ringe til deres læge, hvis de får vejrtrækningsproblemer, siger Flemming Nør-Pedersen.
Han fortæller, at der stadigvæk er en myte om, at hvis én bliver syg, som har været sammen med 20 andre medarbejdere, så skal alle gå hjem eller bliver sendt i karantæne. Sådan er det dog ikke længere i afbødningsstrategien.