Forestil dig en mark, hvor køerne går og græsser. Alt ser ud, som det plejer, indtil du opdager, at der ikke er et hegn. Du kan i hvert fald ikke se det.
I Norge, Australien og USA er virtuelle hegn allerede en realitet. I Danmark er de ulovlige at bruge. Det er ærgerligt, mener deltidslandmand Per Bregendahl fra Østjysk Landboforening.
- Virtuelle hegn kan være med til at fremme biodiversiteten, da det er nemt at få dyr på græs. Du skal blot bruge din telefon til at tegne hegnet op. Det kan slet ikke sammenlignes med at skulle bruge kræfter og ressourcer på at sætte fysiske hegn op og vedligeholde dem, forklarer Per Bregendahl.
Hegnet fungerer på samme måde som et elhegn, hvor dyrene får halsbånd med en advarsel og et stød.
Perspektiver
- Hvis vi får virtuelle hegn til Danmark, bliver omkostningerne lavere, og det bliver nemmere at variere afgræsningen. Vi kan flytte hegnene efter behov og i løbet af meget kort tid, og vi skal ikke tage hensyn til krat og andre ufremkommelige arealer, hvor det kan være svært at sætte fysiske hegn op, lyder det fra Per Bregendahl.
DCE, Aarhus Universitet, vurderer, at der er 350.000 hektar plejekrævende naturarealer i Danmark.
mip
Fakta om virtuelle hegn
- Dyrene får et halsbånd på, og du bruger din telefon til at tegne det område op, hvor de må gå
- Nærmer dyrene sig den virtuelle indhegning, kommer der først en lyd, der advarer, og derefter et stød fra halsbåndet, hvis de kommer for tæt på
- Du kan overvåge dine dyr på telefonen og hurtigt reagere, hvis noget er galt
- Virtuelle hegn er nemme at flytte og kan placeres på ufremkommelige steder, hvor det ikke er muligt at sætte et fysisk hegn op
Kilde: Velas