bannerPos

Virtuelle hegn kan styrke biodiversiteten

Østjyden Per Bregendahl har en aftale med Gyvelborg, som producerer økologisk mælk og har en gårdbutik. Han taler varmt for brug af virtuelle hegn.
24-06-2020 16:42

Forestil dig en mark, hvor køerne går og græsser. Alt ser ud, som det plejer, indtil du opdager, at der ikke er et hegn. Du kan i hvert fald ikke se det.

I Norge, Australien og USA er virtuelle hegn allerede en realitet. I Danmark er de ulovlige at bruge. Det er ærgerligt, mener deltidslandmand Per Bregendahl fra Østjysk Landboforening.

- Virtuelle hegn kan være med til at fremme biodiversiteten, da det er nemt at få dyr på græs. Du skal blot bruge din telefon til at tegne hegnet op. Det kan slet ikke sammenlignes med at skulle bruge kræfter og ressourcer på at sætte fysiske hegn op og vedligeholde dem, forklarer Per Bregendahl.

Hegnet fungerer på samme måde som et elhegn, hvor dyrene får halsbånd med en advarsel og et stød.

Perspektiver

- Hvis vi får virtuelle hegn til Danmark, bliver omkostningerne lavere, og det bliver nemmere at variere afgræsningen. Vi kan flytte hegnene efter behov og i løbet af meget kort tid, og vi skal ikke tage hensyn til krat og andre ufremkommelige arealer, hvor det kan være svært at sætte fysiske hegn op, lyder det fra Per Bregendahl.

DCE, Aarhus Universitet, vurderer, at der er 350.000 hektar plejekrævende naturarealer i Danmark.

mip

Fakta om virtuelle hegn

  • Dyrene får et halsbånd på, og du bruger din telefon til at tegne det område op, hvor de må gå
  • Nærmer dyrene sig den virtuelle indhegning, kommer der først en lyd, der advarer, og derefter et stød fra halsbåndet, hvis de kommer for tæt på
  • Du kan overvåge dine dyr på telefonen og hurtigt reagere, hvis noget er galt
  • Virtuelle hegn er nemme at flytte og kan placeres på ufremkommelige steder, hvor det ikke er muligt at sætte et fysisk hegn op

    Kilde: Velas

Anden etape af massescreening bliver nu sat i gang

Sidste år blev den første del af en massescreening af grundvandet gennemført. Nu kommer den næste del, hvor grundvandet skal undersøges for cirka 100 pesticider og nedbrydningsprodukter.

Danish Crown møder kritik af klimakampagne

Forbrugerrådet Tænk og tænketanken Concito er gået Danish Crowns store reklamekampagne om det klimavenlige svinekød efter i sømmene og finder den vildledende.

Tyskland bygger hegn til Polen efter tre nye ASF-tilfælde

Brandenburg bygger et hegn ved grænsen til Polen for at afværge ASF-smittefare.

Høj aktivitet - men lave minkpriser

Årets sidste minkauktion er i fuld gang hos Kopenhagen Fur, og selv om priserne er på et lavt niveau, er der glæde over aktiviteten hos bestyrelsesformand Tage Pedersen.

Danva svarer igen på spildevandskritik: - Gammeldags tænkning

Kritikken af, at spildevand fra rensningsanlæg og overløb påvirker fjordene med store mængder organisk stof, er forfejlet, mener Danva, der er interesseorganisation for de danske drikkevands- og spildevandsselskaber.

- Vi har været naive og gået glip af rigtig mange penge

Knap 1.000 leverandører af biogas har samlet sig i en ny, landsdækkende forening. Dermed får leverandørerne et mere ligeværdigt forhold til de store energiselskaber, som de forhandler kontrakter med, mener foreningens formand Erling Christensen.
Side 1 af 1929 (38577 artikler)Prev1234567192719281929Next