Inger Bertelsen, der er chefkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug med fokus på planteavl, har 25 års jubilæum.
- Jeg ville gerne have en akademisk uddannelse i noget, jeg synes, var vigtigt, og det er fødevareproduktion. Derfor gik jeg direkte fra folkeskolen på gymnasiet og derfra på Landbohøjskole, hvor jeg blev færdiguddannet agronom som 24-årig. Jeg vidste, hvad jeg ville. Jeg ville ud som konsulent og give viden til værktøjskassen for landmændene, fortæller hun.
I 1994 bliver hun ansat som planteavlskonsulent i Varde Landboforening.
- Økologi fyldte ikke meget, da jeg startede. Jeg havde foreningens tre økologer i min portefølje, og jeg sluttede med at have 50, så jeg mærkede den store omlægningsbølge i 90’erne, husker hun.
Samtidig voksede Ingers interesse for den økologiske produktion.
- Det skyldes både fraværet af pesticider, men også at økologernes værktøjskasse er mindre, hvilket kræver, at man er dygtig til sit håndværk og de helt basale ting i faget, og det synes jeg er mega inspirerende, forklarer hun.
I 1999 får hun en stilling som konsulent i Dansk Landsbrugsrådgivning, Landscentret, hvor hun kommer til at arbejde fuldtid med økologi. Egentlig er det den stilling, som hun har i dag, selvom arbejdspladsen har skiftet navn nogle gange undervejs.
- Jeg har altid haft stor indflydelse på, hvad jeg har arbejdet med, og det kræver en god føling med, hvad der er vigtigt for den faglige udvikling af den økologiske produktion. Netop dét har været med til, at jeg har udviklet mig meget i mit job. Jeg har gennem årene arbejdet med mange fagområder.
Arbejdet med grovfoderproduktion har været gennemgående i hele perioden, og for nogle år siden begyndte hun også at arbejde med bælgplanter og den plantebaserede dagsorden.
Med den grønne omstilling og nye kostråd er det kommet endnu mere i fokus, og spørger man hende selv, skal bælgfrugterne på tallerkenen selvfølgelig være danske og økologiske.