90 år med Hjallerup Maskinforretning
Onsdag den 9. maj fejrer alle Hjallerup Maskinforretnings afdelinger, at det er 90 år siden »farfar« Einar Michaelsen såede frøet til, hvad vi i dag kender som Hjallerup Maskinforretning.

90 års historie fylder en del i de mange scrapbøger, som er blevet lavet gennem Hjallerup Maskinforretnings historie. Minderne om farfar, som startede det hele, er store for marketingschef Laila Høygaard Michaelsen.
Det hele startede i 1928, hvor Einar Michaelsen valgte at forpagte Hjallerup Maskinværksted. Einar var dengang 27 år gammel og efter to år valgte han at købe virksomheden, som vi i dag kender som Hjallerup Maskinforretning.
Omdrejningspunktet har lige fra dag et været landbrugsmaskiner, i starten med en hest foran, men hurtigt blev redskaberne, maskinerne og opgaverne større og Einar Michaelsen udvidede flere gange, der hvor det hele startede, midt i Hjallerup by.
- Der var, udover farfar, to smede og en lærling og dem skulle min farmor lave mad til, for de boede ved dem - sådan var det, husker marketingschef Laila Høygaard Michaelsen.
Einar Michaelsen får i 1964 sine to sønner Jørgen Høygaard Michaelsen og Kædegaard Michaelsen med i virksomheden. Selvom de to herrers dåbsattester er lidt gulnede i kanten og deres økonomiske ansvar for virksomheden er givet videre, kommer de stadig af og til i virksomheden.
Jørgen Høygaard Michaelsens to døtre Laila Høygaard Michaelsen og Betina Høygaard Ørbæk er i dag ejere af domicilet.
Minder fra en tid
Laila Høygaard Michaelsen kigger i en stak tykke brune bøger med alverdens avisudklip, billeder og annoncer fra dengang og lader sig drømme hen i gode minder.
Om den årrække de udstillede på Hjallerup Marked og havde linet en lang, næsten uendelig, stribe af Dronningborg mejetærskere op. Om hvordan hun var med i bilen, når mejetærskerne skulle hentes i Randers og man skulle køre så snart solen stod op, for at nå over Vesterbro og Limfjordsbroen, med de dengang store maskiner, inden Aalborg vågnede. Dengang var det ikke unormalt at sælge mellem 60 og 80 mejetærskere om året.
Og dengang, i starten af 70´erne, man åbnede »Landmandens supermarked«. Tanken var at landmanden skulle kunne købe det, han ellers manglede, når han alligevel var i maskinforretningen.
De mange middagslure på farfars kontor står også klart for Laila. Og de mange ture med hendes far i servicebilen.
Og så var der jubilæumsfesten i 1978 – 50 år. Hvor man inviterede 5.000 kunder. Dengang havde man 6.000 kvadratmeter under tag, i dag har virksomheden det dobbelte.
De brune mapper viser utallige billeder af den daværende direktør Juul Larsen, som har haft en enorm betydning for virksomheden.
Fra all-round til specialist
Selvom grundlaget for virksomheden er det samme som for 90 år siden, er der sket en stor udvikling, ikke mindst fra de hestetrukne redskaber til de i dag tonstunge traktorer.
Hvor smedene fra begyndelsen skulle kunne alt fra selv at bygge maskinen, sælge den og servicere den, til i dag hvor Hjallerup Maskinforretnings ansatte er inddelt i teams, for at kunne specialisere sig og være endnu skarpere på det enkelte område, om så det er GPS-service teamet, Have-park service teamet eller Massey Ferguson service teamet. En ting, virksomheden har set som en nødvendighed i takt med at maskinerne er blevet større og mere tekniske og komplekse.
Markeres 9. maj
Virksomheden er på 90 år gået fra at være en enmandsvirksomhed til i dag at have over 100 ansatte fordelt på afdelinger i Hjørring, Hjallerup, Støvring, Aars og senest Randers. Randersafdelingen, som netop er blevet indviet med et, efter dem selv fremsynet koncept, hvor landmanden kan se sin nye maskine på en 75 tommer stor faldskærm med et lydanlæg, som får det hele til at ryste i gulvet.
Virksomheden er i dag forhandler af Massey Ferguson, Fendt og Valtra. Foruden Kvernelands redskabsprogram, Baastrup vogne, Hardi sprøjter, Weidemann minilæssere, Samson gyllevogne, Bredal og Bogballe gødningsspredere, Heva jordredskaber og selvfølgelig hele have-park delen og meget mere.
Øverst sidder administrerende direktør Morten Bordvik og salgsdirektør Kurt Harbo, som styrer virksomheden i det daglige.
Laila Høygaard Michaelsen lægger heller ikke skjul på, at de ansatte bærer en stor del af æren for Hjallerup Maskinforretnings succes.
En succes, som fejres den 9. maj med 90 års fødselsdag i alle fem afdelinger. Der vil være kaffe og rundstykker fra klokken 9.00 og klokken 14.00 kaffe og kagemand - foruden en række dagstilbud.
1930 Einar Michaelsen køber Hjallerup Maskinværksted.
1931 Einar Michaelsen udvider forretningen med et større lagerlokale til
nye maskiner. Herefter følger udvidelser i 1940, 1962 og 1969.
1964 Sønnerne Jørgen Høygaard Michaelsen og Kædegaard Michaelsen
bliver optaget i virksomheden.
1971 Der udvides med nyt værksted og lager, som opføres på den nuværende
beliggenhed i Hjallerups industrikvarter.
1972 Einar Michaelsen afgår ved døden, men når at se første del af udbygningen
som afsluttes i 1973.
1973 Alle aktiviteter er nu samlet under samme tag på den nuværende adresse
på Navervej i Hjallerup.
1974 Man holder det første åbent hus med eksterne udstillere.
Fire dage med lange åbningstider.
1977 Der bygges en stor vinkel på den eksisterende bygning,
blandt andet til maskiner.
1978 50 års jubilæum.
1979 Der udvides igen. Denne gang med 2.000 kvadratmeter.
1986 Kædegaard Michaelsen vælger at gå ud af virksomheden og
starter som landmand.
1987 Overtager Gravesens Ford traktorværksted, Dronninglund,
samt Henning M. Sørensens MF-værksted, Dronninglund. Som følger
heraf bygges nyt traktorværksted på adressen i Hjallerup.
1989 Overtager Tage Nørgårds forretning i Brønderslev, som bliver omdøbt
til Brønderslev Maskincenter. Lokalerne bliver solgt i 2017.
1993 Efter tilbud om Massey Ferguson forhandlingen i Himmerland bygges ny
forretning med værksted, reservedelslager og landmandsbutik i Støvring.
Forretningen er efterfølgende udvidet med ny maskinudstillingshal i
vinteren 1997/1998 .
1993 Overtager Danica Center Hjørring, som herefter skifter navn til
Hjørring Maskincenter. Herefter er Georg Nielsens Fiat-værksted i Vidstrup
og P. Rosendahl Ford-værksted i Hjørring opkøbt.
2003 75 års jubilæum
2011 Åbner afdeling i Aars under navnet Aars Maskinforretning.
2015 Generationsskifte. Døtrene Betina Høygaard Ørbæk og Laila Høygaard
Michaelsen ejer nu hver 45 procent af virksomheden og Jørgen Høygaard
Michaelsen de resterende 10 procent.
2017 Jørgen Høygaard Michaelsen sælger hans 10 procent af virksomheden
til Beltoft Holding.
2018 Indvier nye afdeling i Randers.
2018 90 års jubilæum.