De gule køer galoperede på græs i Gudbjerg

300 mennesker nød en hyggelig søndag på gården Østerlund i Lakkendrup ved Gudbjerg, da familien Bloten åbnede stalddøren på Økodagen, hvor køerne skulle på græs.

- Man bliver helt overrumplet, når der kommer 300 mennesker, men det ser virkelig ud til, at folk de hygger sig, lød det fra Geralda Bloten, der denne dag bød på smagsprøver fra Naturmælk. Der blev langet mange is over disken i den lille isbod fra Gelato Italia. - Hele fundamentet for isproduktionen ligger i den økologiske mælk, som jeg dagligt henter friskmalket her på gården, fortalte Kenneth Jørgensen, der er indehaver af Gelato Italia i Svendborg.

Der var ophold i bygerne og solen skinnede varmt, da de 100 jerseykøer på gården Østerlund i Lakkendrup ved Gudbjerg glade galoperede ud af stalddøren, ad løbegangen tæt omsluttet af 300 forventningsfulde gæster, videre mod årets første mundfuld grønne græs.

136.322 – så mange mennesker benyttede sig af muligheden for at komme helt tæt på nogle af de 220.000 økologiske køer, der skulle på græs for første gang i år, i forbindelse med det landsdækkende arrangement arrangeret af Økologisk Landsforening »Økodag« den 10. april.

Debut med Økodag

På Østerlund var tre generationer af familien Bloten for første gang vært for Økodag, og der var rift om at besøge den sydfynske bedrift, hvor de billetter, som deltagere skulle indløse inden dagen, allerede var revet væk et par uger før arrangementet fandt sted.

- Tidligere holdt vi det småt, og inviterede kun naboer, venner og familie, fortalte Geralda Bloten, der ikke lagde skjul på, at hun har været lidt spændt på oplevelsen som værter for Økodagen.

- Man bliver helt overrumplet, når der kommer 300 mennesker, men det ser virkelig ud til, at folk de hygger sig, lød det fra Geralda Bloten, der denne dag bød på smagsprøver fra Naturmælk.

Også Carina Bloten glædede sig over, at det hele gik godt omkring udlukning af køerne, der alle opførte sig pænt.

Familiedrevet bedrift

Geralda og Jan Bloten kom til Danmark fra Holland for 27 år siden. I dag driver de gården sammen med deres søn og svigerdatter Carina og Jelmer Bloten, der bor i et hus ved siden af gården sammen med deres to døtre.

Udover besætningen på 100 jerseykøer omfatter bedriften, der drives biodynamisk, også 200 høns i mobilstald og 145 hektar jord. Mælken leveres til mejeriet Naturmælk og æggene sælges fra stalddøren. Desuden er der en del stamkunder, der henter frisk mælk på gården.

Italiensk is fra sydfynske køer

Indehaver af isbutikken Gelato Italia, der er beliggende midt i Svendborgs gågade, Kenneth Jørgensen, er blandt andet en fast stamkunde hos det økologiske kvægbrug »Østerlund«.

- Hele fundamentet for isproduktionen ligger i den økologiske mælk, som jeg dagligt henter friskmalket her på gården, fortalte Kenneth Jørgensen, der i forbindelse med Økodagen naturligvis også stillede op med en lille isbod i dagens anledning.

- Kenneth (Kenneth Jørgensen, red.) er vores barometer, lød det fra Geralda Bloten, og påpegede, at når han begynder at hente mælk oftere, så er det tegn på godt vejr.

Ifølge Kenneth Jørgensen fremstiller han den italienske is baseret på italienske opskrifter.

- Jeg har selv gennemført Gelatiere uddannelsen i Bologna. Et forløb, hvor der undervises i kunsten at tilberede en rigtigt Gelato helt fra bunden, ud fra nogle helt klare principper om balancering af de forskellige komponenter i isen. Is er nemlig ikke bare is, påpegede han.

En rigtig mælkeis

- Vil man opnå den rigtige balance i isen, skal isen produceres på speciel designede maskiner til Gelato produktet, og indholdet af de forskellige råvarer skal tilpasses helt nøjagtigt. Gelato i Italien er blød, men vores kunder er mere til lidt hårdere is, derfor prøver vi at balancerer isen, så den er lidt hårdere, men stadig cremet og velsmagende, forklarer han videre, imens flere løbende blev fristet til at have en is med i hånden, på turen rundt i stalden og se på jerseykøer.

Og netop det, at mælken kommer fra jerseykøer, hvor mælkens fedtindhold er højere betyder, at Gelato Italia kan minimere mængden af fløde.

- Derfor kan man med rette, kalde vores is for en mælkeis, påpegede Kenneth Jørgensen, der her i april måned har et udvalg af is på 18 varianter, mens der i højsæsonen altid er et udvalg af 24 forskellige varianter af italiensk is i isdisken.

- Varianterne udskiftes løbende, så vi hen over sæsonen laver 40-50 forskellige varianter af sorbet- og mælkeis, lød det fra Kenneth Jørgensen, der i øvrigt også producerer sin egen softice helt fra bunden.

Udover isboden kunne staldens mange gæster blandt andet også få gode pølser fra den lokale slagter Madkassen Moselund, økologisk æblemost fra Fårehavegård, smagsprøver fra Naturmælk og et bredt udvalg af boller, kage og kaffe i boden hos Inca Spejderne Sydfyn.

Læs også