En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Det er som juleaften når Søren Buus Andersen træder ind i sin nye 40 fods container med alugulv, LED lys og hvidmalede vægge. Selvom han er gået ind ad døren flere gange de sidste tre uger bliver han draget hen mod det nye fyr med den velkendte gule ETA-farve og skærmen, som overvåger fyret døgnet rundt.
- Det er opbygningen, designet og kvaliteten. Det ser indbydende ud. Prøv at se det finish og skærmen; et hvert menneske bliver helt salig når de har en flad, lækker skærm man kan trykke på og hvor man kan se det hele fra sin telefon hjemme i sofaen også, det er bare lækkert, lyder det fra Søren Buus Andersen, som har investeret i en ETA biomassekedel til en af sine tre svineejendomme i Ajstrup.
Ejendommen huser årligt 30.000 smågrise fra 7-30 kilo, som tidligere fik varmen fra et pillefyr, som hver weekend når flere stier skulle tørres efter vask blev suppleret af et oliefyr, som blot fem år forinden stod for hele opvarmningen af ejendommen.
Søren Buus Andersen har 1.250 søer og producerer årligt 46.000 smågrise og omkring 1.500 slagtesvin. Herforuden er der 400 hektar jord. Halvdelen bruges til at producerer foder til grisene og resten til salgsafgrøder, blandt andet raps, kartofler og frøgræs.

Kapacitet på 110 kilowatt
Det nye fyr har kørt i omkring tre uger og kun nået omkring 40 procent af sin topkapacitet.
- Og det endda med tre nætter med frost, siger Søren Buus Andersen.
Fyret hedder E-Hack og er på 110 kilowatt og leveret af BG Biovarme, som holder til på Fyn og døgnet rundt kan overvåge Sørens fyr og hjælpe ham for eksempel med manuelle indstillinger.
Det hele er i en stor containerløsning, som Niels Alfred Larsens smede- og maskinværksted har stået for. Niels Alfred er fast mand, når BG Biovarme skal have opsat et anlæg uanset hvor i landet kunden bor. Selv holder Niels Alfred til i V. Hjermitslev ved Brønderslev.

Containerløsning
I den ene ende af containeren er der et påslag med hydraulisk hæv-bart tag, hvor Søren fylder egenproduceret flis i – der kan være omkring 20 kubikmeter og fyldes lige nu op cirka en gang om ugen.
Inden i containeren er selve anlægget og et lille påslag til foderkridt. En ting, som er nødvendigt for at asken bliver fin og porøs og ikke klumper.
- Når jeg fylder flis i med min teleskoplæsser, tager jeg aske med tilbage og hælder det i gyllebeholderen og derfor er det vigtigt at der ikke er større stykker og klumper i, forklarer Søren.

Anvender sit restaffald fra planteproduktionen
Det nye biomassefyr æder ikke kun flis med også restaffald fra Søren Buus Andersens planteproduktion. Her renses alt kornet inden det bliver til smågrisefoder og støv, avner og strå blandes i flisrationen på forpladsen inden det hældes i påslaget. Søren opkøber også restaffald fra raps, som ligeledes bruges til at fyre med.
- Det er smart. Nu bliver det hele brugt og den tanke kan jeg rigtig godt lide, både at man bruger restaffaldet, men også asken igen, forklarer Søren.

Slut med olie
Med investeringen i det nye biomassefyr er det 100 procent slut med at bruge olie på ejendommen.
I 2015 blev det daværende oliefyr afløst af et pillefyr, men det var stadig nødvendigt at bruge omkring 150 liter olie hver weekend når staldene skulle tørres ned og gøres klar til et nyt hold smågrise.
- Her er kapaciteten stor nok til at opvarme det hele. Jeg vil endda kunne bruge noget af varmen til at tørre korn med til høst, hvor behovet i staldene ikke er så stort, fortæller Søren Buus Andersen. Det skyldes blandt andet to store tanke som rummer 3.000 liter varmt vand, som kan gemmes til stalden kalder på varme og fungerer som en form for batteri. Når der bliver brugt at »batterierne« starter fyret automatisk op.

Økonomi
I oliefyrets tid kostede det omkring 160.000 kroner årligt at opvarme stalden. Da pillefyret kom til faldt omkostningerne til omkring 90.000 kroner og med det nye ETA-anlæg forventer Søren Buus Andersen omkostninger for omkring 45.000 kroner.
- Et ETA-anlæg er i den dyrere ende, men overtid er det en god investering, fortæller Kent Kristiansen fra BG Biovarme.
- Men noget af det, som for alvor gør det til en god investering for Søren er, at han slev producerer flisen og kun skal leje en flishugger, alt andet klare han selv, siger Niels Alfred Larsen, som også står for at servicerer anlægget.
Indtil nu er flisen kommet fra læbælter, men fra næste sæson vil Søren Buus Andersen udtage 5-6 hektar marginal jord til biomasse-produktion.
En containerløsning tilsvarende Søren Buus Andersens koster omkring 425.000-450.000 kroner plus montering. Søren har fået tilskud til afbrænding af organisk materiale, en ordning, som i dag er lukket.

 

Læs også