Selvom dansk landbrug er førende, når det gælder bæredygtig fødevareproduktion, skal man blive endnu bedre til at ramme lige netop det, der optager forbrugerne, konkluderede Jakob Lave på Agri Nord Kongres.
Mens Naturli’ over de sidste to år er gået fra salg af kun plantebaseret smør til en produktportefølje, der tæller adskillige fødevarer kun baseret på planter, og antallet af havrebaserede produkter over de seneste år er eksploderet, har de danske landmænd ikke udvidet havreproduktionen, konstaterede udviklingschef for Seges-projektet Future Farming, Jakob Lave, da han forleden gik på scenen foran cirka 300 landmænd på Agri Nord Kongres i Aalborg.
- Det er et eksempel på, at vi nogle gange er for langsomme til at gribe mulighederne her i branchen, fastslog han.
I sit indlæg om Future Farming, gav Jakob Lave sit bud på landbrugets fokuspunkter i en forandret verden, hvor verdens største taxaselskab, Uber, ikke ejer en eneste taxa, hvor verdens største hotelformidler, AirBNB, ikke ejer et eneste hotelværelse og hvor den kinesiske handelsplatform alibaba.com har ændret afsætningsmulighederne for en svineavler på Langeland.
En verden i forandring, hvor landmændene også er nødt til at bevæge sig.
- Fire år på landbrugsskole og 30 års gentagelse af, hvad man har lært, vil ikke holde i længden, konkluderede han.
IT i alt
Et af fokuspunkterne kalder Jakob Lave »IT i alt«, og gennem en James Bond-biljagt på lærredet, gav han eksempler på, hvordan kameraer i dag lynhurtigt kan genkende personer og genstande, og sende data, som straks bliver bearbejdet og brugt.
En teknik der blandt andet bliver brugt i stor stil i Kina, hvor der er sat en milliard webkameraer op, som automatisk lægger til og trækker fra i et pointsystem, der vurderer hver enkelt borger, forklarede han.
- Vi bruger også systemet i Seges, fortalte han, inden han beroligede med, at det er i form af kameraer spændt på en ATV, der via billeder fra marken kan adskille afgrøder fra ukrudt, og for hvert billede bliver bedre til at genkende den specifikke ukrudtsart og dermed hjælpe landmanden med at finde de rette bekæmpelsesmetoder.
- Det er en af de ting, der kan give nogle miljømæssige effekter i forhold til gødskning og sprøjtning, som staten vil elske jer for, lød det, inden han mindede om, at mere effektiv produktion ikke er alt.
- Forbrugerne er til gengæld mere optaget af, om vi kan lave flybrændstof, fremme biodiversiteten eller løse verdens problemer med plastforurening. Og vi skal altså blive bedre til at ramme det, forbrugerne er optagede af, konstaterede han, og viste en liste over forbrugernes prioriteter: Sporbarhed, madspild, egen sundhed og klima.
- Vi er blandt de dygtigste til bæredygtig fødevareproduktion, men det er vigtigt at vi hele tiden udvikler den bæredygtige produktion, fastslog han og kom med flere eksempler på at udviklingen er i gang – blandt andet i forhold til udviklingen af fremtidens slagtekalv og arbejdet med Stof X, der skal fjerne metanproduktionen i vommen.