Højt prisniveau på havefrø

Det er nu, man kan komme med på vognen og få kontrakter til avl af specialafgrøder, oplyser frøavlschef i Vikima Seed, Jens-Olav Høst Hansen.

Havefrø har – i modsætning til afgrøder som hvede, byg og raps – været i stand til at holde et højt prisniveau i de seneste to-tre år. Det skyldes, ifølge Jens-Olav Høst Hansen, frøavlschef i Vikima Seed, at der generelt i havefrøsegmentet ikke har været for store arealer og dermed ikke sket opbygning af lager efter de store produktioner tilbage i 2019.

- Der er generelt tale om et stærkt marked uden overforsyning og med god efterspørgsel fra slutbrugeren, konstaterer Jens-Olav Høst Hansen.

Med en stærk efterspørgsel og tillige en stor forædlingsindsats inden for især hybridspinat bliver der i disse år efterspurgt produktion af mange sorter.

- Det betyder, at der er behov for flere avlere, da ikke alle nuværende avlere kan håndtere flere sorter. Derfor er det nu, man kan komme med på vognen og få kontrakter til avl af specialafgrøder, fortæller frøavlschefen.

Afprøver ny kontrakttype

I Vikima Seed har man samtidig til 2025-sæsonen valgt at afprøve en ny kontrakttype for dyrkning af hybridspinat. Man kan som avler selv vælge at indgå en kontrakt til en høj pris (på almindelige betingelser), eller en kontrakt til en lidt lavere pris, men med en minimumsgarantiomsætning pr. hektar for partier, der er kontraktlige.

Tiltaget med den nye kontraktform er taget efter dialog med havefrøavlerforeningen og frøsektionen gennem de seneste sæsoner.

- Vi havde først forsøgt at indgå en gruppeforsikring mod vejrlig (nedbør, tørke og skadedyr, red.) for vores avlere, men da denne type forsikring ikke længere udbydes på det danske marked, har vi valgt at fortsætte med en minimering af risiko ved selv at udbyde den nye kontraktmodel, forklarer Jens-Olav Høst Hansen.

Der opleves også stigende efterspørgsel på afgrøder som kinesisk kål, chrysanthemum og radise i disse år.

- Det betyder, der også er mulighed for gode kontrakter inden for disse typer, og der er tale om afgrøder, som kan være gode alternativer i sædskifter, hvor der nu kræves en forholdsvis stor andel af forårssåede afgrøder, meddeler Jens-Olav Høst Hansen, der ser frem til endnu en travl sæson og godt samarbejde med både bestående avlere samt med nye, der har valgt at prøve kræfter med specialafgrøderne.

Læs også