Henrik Møller har store forventning til en ny sukkerroesort.

Han er salgschef hos forædlingsfirmaet Sesvanderhave, der netop har sendt sorten Falster ud på det danske roefrømarked.

Det skete for få dage siden, hvor roebranchens sortskommission offentliggjorde de roesorter, som de ud fra afprøvninger hos Nordic Beets Research (NBR) godkendes til dyrkning i det kommende år.

Fordele

- Falster er en nematodesort, men den viser også høje udbytter i marker, der ikke er inficeret med nematoder, hvilket gør den til en alsidig sort, forklarer Henrik Møller og tilføjer:

- I forhold til andre nematodesorter har Falster også den fordel, at den spirer hurtigt straks efter såning samt har en høj sukkerprocent. Og en lille bladkrone betyder, at Falster-roer holder sig godt, når de lægges i roekule.

- Sorten har desuden et stort bladdække, som hurtigt dækker jorden af, hvilket ikke er normalt i de nuværende nematodesorter, pointerer Henrik Møller.

Ret unikt for en nematodesort har Falster-sorten desuden en glat roe, så den opnår en større renhed.

Prismæssigt koster nematodesorterne lidt mere end almindelige sorter, men der ligger et større udviklingsarbejde bag dem.

Hurtig bestilling

Som forædlingsvirksomhed må Sesvanderhave gætte sig til en kommende efterspørgsel af deres roesorter og udlægge fremavl nok til at kunne dække en eventuel stor efterspørgsel.

- Vi skal forudsige efterspørgslen to år frem uden at vide, om vores nye sorter overhovedet kommer på sortslisten, forklarer Henrik Møller.

- Derfor anbefaler vi også dyrkerne hurtigt at bestille de sorter, de beslutter sig for at dyrke. Nye topsorter kan hurtigt blive udsolgte.

Henrik Møllers erfaring er da også, at syv ud af 10 landmænd ringer og bestiller roefrø, straks efter at de har set årets forsøgsresultater.

Ny genetik

Netop Falster er første sort med en helt ny genetik, som man har høje forventninger til.

- Sorten Skelby har også denne nye genetik og er kommet på 2022-sortslisten. Og der er flere med ny genetik på vej de kommende år fra Sesvanderhave.

Til 2022 har Sesvanderhave fortsat den kendte sort Mango med, samt testsorterne Bandholm og Nysted. Og endelig den økologiske sort Lomosa, som har vist hurtig bladdække og gode udbytter i dette års forsøg.

- Netop et godt bladdække er vigtig i økologisk roeavl idet ukrudt hurtigt konkurrerer med roerne, påpeger Henrik Møller.

Ved valg af sort er anbefalingen at tage to til tre forskellige sorter med 25 procent velkendte sorter og 75 procent nye sorter.

Brug for mere frø?

- Hvis neonicotinoider helt udgår som mulig bejdse af sukkerroerne, kan der blive behov for en større udsædsmængde, påpeger Henrik Møller fra Sesvanderhave.

Selv om roerne har en stor evne til at kompensere for mere plads, så har forsøg vist, at et plantetal på under 70.000 roeplanter pr. hektar er grænsen for, hvad roerne kan kompensere for.

- Ved lavere plantetal falder udbyttet. Så vi anbefaler at udså mellem 90.000 til 100.000 frø pr. hektar. Og uden neonicotinoider skal vi op på 120.000 frø pr. hektar, fastslår Henrik Møller.

Planter