DLF-avlermøde: Rekordgodt år for frøavl
Corona har noget overraskende betydet en global øget afsætning af plænegræsser, og det har medført indtjeningsrekord for DLF.

Gennem december har DLF holdt avlermøder over hele landet - blandt andet i Stege på Møn. Foto: Jørgen P. Jensen
- En perfekt kombination af gode vækstbetingelser, stor efterspørgsel under corona-nedlukning og små frølagre får bruttoindtægten i græs- og kløverfrø til at nå nye højder, er meldingen fra DLF, der gennem december har holdt avlermøder over hele landet.
I det lokale avlermøde på Møn var en lille gruppe på knap 30 avlere samlet i Stege, og de fik en status på høsten i 2021 og nok mest interessant en vurdering af det aktuelle frømarked og dermed det kommende års udlæg og forventede priser.
- Møn ligger absolut med nogen af de bedste bruttoudbytter i landet, kunne avlschef Birthe Kjærsgaard oplyse.
På Sjælland og i det østlige Danmark har græs- og kløverafgrøder dog generelt været meget påvirket af meget tørre og varme vækstforhold.
- Man har derfor ikke høstet høje udbytter alle steder, selv om selve høstforholdene overalt var gode.
Nye rekorder
I sin markedsorientering kunne avlsdirektør Jørn Lund Kristensen fortælle om både omsætningsrekord og indtjeningsrekord for DLF – verdens største frøfirma.
- Overraskende for alle har den globale nedlukning på grund af Covid-19 betydet et betydeligt øget salg af plænegræsser og græs til golfbaner.
De danske frøavlere afsætter primært til Europa, hvor frølagrene har været små og priserne derfor gode.
- Samtidig har vores konkurrenter i USA oplevet katastrofale dårlige vækstforhold og givet efterspørgsel på dansk frø fra Kina.
Lidt afmatning
Efter det store merforbrug forudser DLF en svag afmatning i afsætning af frø.
- Ikke mindst ser vi en nedgang i behovet for økologisk frø, som der derfor skal udlægges mindre af til høst 2023, fastslog Jørn Lund Kristensen.
Generelt skal der udlægges cirka det samme frøareal hos DLF’s avlere som i år til høst i 2023.
- Kun italiensk rajgræs vil blive skåret betydeligt ned i udlægsareal. Det dyrkes primært i Jylland, beroligede han frøavlerne på Møn med.
DLF’s avlermøde havde derefter valg til avlerforeningen samt faglige indlæg ved Birthe Kjærsgaard og frøavlskonsulent Mogens Andersen.