DLF-avlermøde: Rekordgodt år for frøavl

Corona har noget overraskende betydet en global øget afsætning af plænegræsser, og det har medført indtjeningsrekord for DLF.

På Møn ligger bruttoindtjeningen i frø pænt i forhold til landsgennemsnittet.

- En perfekt kombination af gode vækstbetingelser, stor efterspørgsel under corona-nedlukning og små frølagre får bruttoindtægten i græs- og kløverfrø til at nå nye højder, er meldingen fra DLF, der gennem december har holdt avlermøder over hele landet.

I det lokale avlermøde på Møn var en lille gruppe på knap 30 avlere samlet i Stege, og de fik en status på høsten i 2021 og nok mest interessant en vurdering af det aktuelle frømarked og dermed det kommende års udlæg og forventede priser.

- Møn ligger absolut med nogen af de bedste bruttoudbytter i landet, kunne avlschef Birthe Kjærsgaard oplyse.

På Sjælland og i det østlige Danmark har græs- og kløverafgrøder dog generelt været meget påvirket af meget tørre og varme vækstforhold.

- Man har derfor ikke høstet høje udbytter alle steder, selv om selve høstforholdene overalt var gode.

Nye rekorder

I sin markedsorientering kunne avlsdirektør Jørn Lund Kristensen fortælle om både omsætningsrekord og indtjeningsrekord for DLF – verdens største frøfirma.

- Overraskende for alle har den globale nedlukning på grund af Covid-19 betydet et betydeligt øget salg af plænegræsser og græs til golfbaner.

De danske frøavlere afsætter primært til Europa, hvor frølagrene har været små og priserne derfor gode.

- Samtidig har vores konkurrenter i USA oplevet katastrofale dårlige vækstforhold og givet efterspørgsel på dansk frø fra Kina.

Lidt afmatning

Efter det store merforbrug forudser DLF en svag afmatning i afsætning af frø.

- Ikke mindst ser vi en nedgang i behovet for økologisk frø, som der derfor skal udlægges mindre af til høst 2023, fastslog Jørn Lund Kristensen.

Generelt skal der udlægges cirka det samme frøareal hos DLF’s avlere som i år til høst i 2023.

- Kun italiensk rajgræs vil blive skåret betydeligt ned i udlægsareal. Det dyrkes primært i Jylland, beroligede han frøavlerne på Møn med.

DLF’s avlermøde havde derefter valg til avlerforeningen samt faglige indlæg ved Birthe Kjærsgaard og frøavlskonsulent Mogens Andersen.

Læs også