Trods store tab: Vil ikke stå med hatten i hånden
Hvis landbruget skal være rustet til fremtiden, vil det kræve bedre rammevilkår, mener gårdejer Peter Juhl, Sommersted. Han har netop haft besøg af Martin Merrild fra Landbrug & Fødevarer.

Gårdejer Peter Juhl og formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, under formandens nylige besøg på Gården i Sommersted ved Haderslev.
Den tørre sommer kan mærkes overalt i dansk landbrug. Sådan er det også hos gårdejer Peter Juhl fra Sommersted ved Haderslev. Han har netop lagt gård til et besøg af formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, hvor gårdejeren fortalte, at hans tørketab var i omegnen af 900.000 kroner.
- Mit udbytte af korn har været 25-30 procent under normalen, græs og hestebønner 50 procent. Majs har været ok, fordi jeg har kunnet vande dem, fortælller Peter Juhl, men tilføjer, at det for ham ikke handler om at skulle bede om almisser, hvis der skulle komme en hjælpepakke.
- Men for mig handler det ikke om bare at modtage hjælp igen og igen. Det handler om, at vi skal have nogle rammevilkår, så vi kan klare den situation, vi er i nu, og være klædt på til fremtiden.
Historisk tørke
Ifølge Martin Merrild adskiller dette års tørkeperiode sig på et afgørende punkt fra tidligere lignende perioder, nemlig med tørkens længde, hvor man forgæves har ledt efter regn på markerne.
- Vi har jo altid haft klimaudsving, men hvis man kigger på nedbørstallene for i år, kan man jo se, at det her stikker fuldstændigt af, fordi det er tre måneder. Og i forhold til de tørkeår, som nogle mennesker nok kan huske, ’92 og ’76 for eksempel, har vi jo nu statistisk bevis for, at det her er meget værre, fortæller formanden og fortsætter:
- Jeg har en god ven, der har været landmand, og han kan huske tørken i ’59, men det, der skete dengang, var, at det ikke regnede i maj og juni, men til gengæld regnede i juli. Det er helt specielt, at det ikke har regnet i tre måneder, lige der hvor det er allervigtigst.
Merrild: Vil medføre konkurser
Martin Merrild slog under sit besøg i Sommersted fast, at tørken i den sidste ende vil medføre, at nogle landmænd vil dreje nøglen om. Men det er endnu for tidligt at sige, hvor mange der går tørke-konkurs.
- Vi kan jo ikke vide det præcise tale endnu. Vi ved bare lidt om, hvor mange landmænd, der har en sårbar økonomi, og vi ved, at langt de fleste landmænd, der har en sårbar økonomi også vil blive ramt af et tørketab, sagde formanden under sin såkaldte tørke-tour på flere gårde i Danmark.
Merrild var inde på, at det vil kræve en fælles indsats at komme igennem den trange økonomiske situation.
- Hvor mange steder det lykkes at finde en løsning, så man får den kredit, der skal til, og hvor mange steder det bliver den bakke, man ikke kan komme over, det er jo ikke til at vide. Men jeg har jo sagt hele tiden, når det er blevet spurgt, om tørken kommer til at betyde konkurser i landbruget, at det er jeg helt sikker på, at den gør.
6,4 milliarder tabt
Beregningerne har været draget i tvivl fra forskellige sider, men Martin Merrild slår fast, at tabet er reelt i forhold til 2017.
- Vi har jo ventet med at gøre vores høsttab op indtil nu, netop for at have høstet mest muligt, så vi undgår at skulle gætte på tab. Men det tab, vi har gjort op på 6.4 milliarder, er gjort op, efter at langt de fleste afgrøder er høstet, lyder det fra organisationsformanden.
- Det kan da godt være, at tabet bliver en smule mindre med den regn, der har været, men de 6,4 milliarders tab er beregnet ud fra, at langt de fleste afgrøder er høstet, siger han.
Landbrug & Fødevarer har spillet ud med en tørkepakke, der blandt andet lægger op til en afskaffelse af jordskatterne, og en afskaffelse af de obligatoriske krav til plantning af efterafgrøder. Flere medlemmer af regeringen har meldt ud, at man er klar til at se på, hvad man kan gøre for at hjælpe landbruget i den nuværende situation.