Maskingiganter: Vores maskiner skal arbejde bedre sammen
Det skal være helt simpelt for landmanden at få maskiner af forskellige fabrikater til at udveksle data mellem hinanden, lyder det fra maskingiganterne Claas, John Deere, Case IH, Steyr og New Holland. De er gået sammen om at skabe digitale overførselssystemer til dataudveksling.

Topchefer fra maskingiganterne New Holland, John Deere, Claas, Case IH og Steyr præsenterer her deres samarbejde, som skal gøre det simpelt for landmanden at få bedriftens maskiner til at udveksle data mellem hinanden. Foto: Morten Ipsen
Topchefer fra maskingiganterne Claas, John Deere, CaseIH, Steyr og New Holland, der normalt konkurrerer på livet løs, står nu på ét punkt last og brast med hinanden:
Nemlig om at gøre det simpelt for landmanden, der har forskellige maskinfabrikater på bedriften, at hive data ud af maskinerne og udveksle dem mellem hinanden.
Målet skal ifølge maskingiganterne nås ved at gøre det muligt for landmanden – når han har valgt det softwaresystem, der passer ham bedst – at bruge det til al dataudveksling på bedriften, så han bedre kan planlægge arbejdet i marken, dokumentere udførte opgaver, osv.Direktører fra Claas, John Deere, Case IH, Steyr og New Holland samledes i søndags til en pressekonference for at fortælle, at maskingiganterne vil samarbejde om at skabe en åben platform, hvor landmanden nemt vil kunne få for eksempel en John Deere-traktor til at »snakke sammen med« en Claas-finsnitter. Det sker via dataudvekslingssystemet Telematics, som er tilgængelig for teknologier udstyret med det såkaldte Farm Management Information System.
Cropmanager er klar
Herhjemme er Seges Cropmanager allerede forberedt til at bruge Telematics, og det er følgende Farm Management Informations Systems-udbydere også: 365FarmNet, Cropio, Trimble, Climate Fieldview, Omnia og Mysoyl.
I første omgang kan landmanden udtrække data i forbindelse med for eksempel udfodring af sine køer fra mixervognen, eller han kan se hvor meget diesel, der er tilbage i tanken på en maskine i marken, hvor meget den forbruger i forskellige områder i marken, afgrødeudbytter, m.v.
På længere sigt er det meningen, at landmanden skal kunne bruge dataene til at skabe den optimale pasning af afgrøder, osv.
- Vi håber, at andre virksomheder vil deltage i samarbejdet, lød det fra topcheferne, der lod forstå, at for eksempel sprøjte-producenter er meget velkomne til at deltage i samarbejdet.
Realiserbart
Samtidig pointerede topcheferne, at hundredtusinder af de maskiner, der allerede er på bedrifterne i dag, er i stand til at blive forbundet med hinanden via Telematics-systemet. Så det er ikke kun nye maskiner, der vil kunne arbejde bedre sammen om data.
Alle data transmitteres via mobiltelefon-netværk fra maskinerne til en server, hvor de bliver bearbejdet og gemt. Og det er naturligvis kun de data, som landmanden selv beslutter, skal bruges, lød det fra topcheferne.
Det eneste, landmanden så skal gøre, er at logge på Telematics-hjemmesiden fra sin pc, bærbare eller mobilen, hvorefter det står ham frit for at analysere og konkludere på dataene.
morten@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 33