Nordsjællandsk virksomhed bag fransk biomasseværk

Dall Energy fra Hørsholm har i samarbejde med den franske fjernvarmegigant Dalkia åbnet sit første biomasse-fjernvarmeværk i Frankrig.

ENERGI Den franske fjernvarmeforsyning er i gang med en gennemgribende omstilling, hvor kul og naturgas erstattes som energikilde af lokal bæredygtig overskudsbiomasse. Og her får den nordsjællandske producent af biomasseværker, Dall Energy fra Hørsholm, en nøglerolle.

Dall Energy fra Hørsholm kunne således for nylig åbne sit første biomasse-fjernvarmeværk i Frankrig, og det er i samarbejde med den franske fjernvarmegigant Dalkia, som med 12.000 ansatte og 440 fjernvarmeværker er Europas største fjernvarmevirksomhed. 

Det er Dall Energy, som står bag opførelsen af fjernvarmeværket med sin multibrændsel-lav emissions løsning. Det er en EU-prisbelønnet dansk teknologi. 

- Opstarten af Dall Energy biomassefyrede anlæg i Rouen (nordvest for Paris, red.) er spændende, fordi det viser, at der er et marked for innoverende, dansk teknologi i de franske byer, sagde den danske ambassadør i Frankrig, Michael Starbæk Christensen, ved åbningen.

Tre afgørende grunde

Dalkia som har koncessionen på Rouens fjernvarmeforsyning fik øjnene op for Dall Energys teknologi allerede tilbage i 2015. Det har udviklet sig gevaldigt, og Hørsholm-firmaet har af samme årsag ansat en række fransktalende medarbejdere på nøglepositioner, og er desuden solidt bakket op af den danske ambassade.

Jens Dall Bentzen, adm. direktør i Dall Energy, vurderer, at der er tre afgørende grunde til, at Dalkia valgte den nordsjællandske virksomhed.

- For det første er vores anlæg så miljøvenligt, at vi ikke skal installere støvfiltre for at opfylde de skærpede lovkrav. For det andet kan vores teknologi håndtere biomasse, som er vanskeligt at afbrænde for traditionelle teknologier, og for det tredje kan vores anlæg regulere virkeligt langt ned i last om sommeren, hvor varmebehovet er minimalt.

Lokal og bæredygtig

Den Franske energistyrelse støtter omstilling fra fossil energi til klimavenlig biomasse, og kræver derfor at biomassen skal være lokal og bæredygtigt, hvilket understreger biomassen som en væsentlig energikilde på vejen væk fra den klimabelastende kulkraft og naturgas.

Den franske grønne omstillingsproces passer ind i den strategi, som Dall Energy har lagt for de værker virksomheden har opført og er i gang med at opføre i Danmark.

- Det har været afgørende og et krav fra de franske myndigheder, at energikilden skal være lokal bæredygtig biomasse. Derfor vil varmen hovedsagelig komme fra lokalt overskudstræ og grønt haveaffald, fortæller Jens Dall.

Han oplyser endvidere, at Dall Energy sideløbende med åbningen i Rouen er i meget tæt dialog med Dalkia om en række andre lignende fjernvarmeværker i Frankrig.

jhal

Dall Energy

• Dall Energy er den højest placerede danske virksomhed på Financial Times liste 2020 over europæiske vækstvirksomheder – nummer fire blandt europæiske energivirksomheder.
• Gazellevirksomhed i 2019 og 2020.
• Dall Energy har specialiseret sig i at omdanne lokalt haveparkaffald og overskudstræ fra skovbruget til fjernvarme. Dall Energys værker er CO2-neutrale og mængden af haveaffald og overskudstræ er konstant år efter år.
• I september fik Dall Energy en kapitaltilførsel på otte millioner kroner fra Vækstfonden og tre millioner kroner fra en privat investor.
• EU-prisbelønnet flere gange for sin biomasseteknologi – blandt andet for innovation og ren teknologi.
• Dall Energy er i Danmark ved at opføre, hvad er bliver verdens første fjernvarmeanlæg baseret på lokalt grønt haveaffald. Det åbner i Sorø i sommeren 2021.

Læs også