Den nye samarbejdskonstellation inden for Nybolig Landbrug øst for Storebælt har mange forespørgsler på mindre ejendomme. Men også større landbrug er der interesse for.
Lige nu er der hektisk aktivitet på ejendomsmarkedet inden for alle former for landbrugsejendomme. Investorer har fået interesse for landbruget, eksisterende landbrugsbedrifter vil gerne udvide, og andre landmænd vil generationsskifte eller er på vej ud af erhvervet. Samtidig har corona-krisen fået byfolk til at søge efter værdierne på en mindre landejendom.
Det oplever de samarbejdende Nybolig Landbrug-mæglere, Dan Gørtz, Palle Jespersen og Mikkel Henriksen, der har etableret et nyt fælles kontor hos VKST i Sorø med Pia Nielsen som daglig leder.
- Vi har nærmest dagligt forespørgsler på mindre ejendomme ude på landet, især fra børnefamilier, som vil væk fra storbyen for at få mere plads, tættere på naturen og med muligheden for at holde dyr og måske dyrke sine egne grøntsager, lyder det fra Mikkel Henriksen, der til daglig driver tre mæglerbutikker i Odsherred – og siden 2017 med salg af landbrug.
Væk fra Istedgade
Midt i interviewet popper en endnu facebook-forespørgsel op på hans mobiltelefon. »Vi vil ud på landet nu«, læser han op og fortæller, at afsenderen er en cafeejer i Istedgade og hendes mand, som er ambulanceredder i hovedstaden.
- Ønskerne lyder ofte på en god bolig med lidt sidebygninger, gerne med en til to hektar til en hest og børnenes ATV’er. Det er købedygtige familier, som gerne vil investere i deres børn og i en ny tilværelse, der giver mulighed for det hjemmearbejde, som mange har fået øjnene op for her i corona-tiden. Derfor er internetdækningen altid noget af det første, som spørges ind til, siger Nybolig Landbrug-mægleren.
Mikkel Henriksen må erkende, at han med den store efterspørgsel aktuelt ikke har ret mange mindre landejendomme på hylderne.
- Dem mangler vi, så derfor vil det være en god idé at henvende sig, hvis man går i salgstanker. Det gælder også, selv om ejendommen har et større areal, måske på 30-50 hektar eller mere. Ofte vil jorden kunne sælges.
Mange gårdhandler
Samarbejdspartnerne fra Fyn, Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen, oplever samme trend i det fynske og i Jylland, selv om det for deres vedkommende dog primært handler om handel med større landbrug og produktionsejendomme.
- Men også her oplever vi både en god interesse for at sælge og for at købe, understreger Dan Gørtz, der sammen med Palle Jespersen har drevet ejendomsmæglervirksomhed med landbrug som speciale siden 2004.
I det forgangne år har de omsat i størrelsesorden 50 landbrugsejendomme, hvor omkring halvdelen er købt af landmænd, mens de øvrige købere er investorer uden for erhvervet.
Pengetank-købere
- Det er både pensionskasser, især fra udlandet, men også de såkaldte »pengetank«-købere, som kan se en fordel i at investere i landbrug. Det er for eksempel holdningsselskaber uden erhvervsmæssig aktivitet, som ønsker at købe en større landbrugsbedrift, der aktuelt kan have et fornuftigt afkast, fortæller Dan Gørtz.
For sælgere, som måske kun afhænder en del af sin jord, og lejer tilbage, vil det reducere balancen og give finansiering til måske en udvidelse af staldanlægget. Det har den fynske ejendomsmægler oplevet flere eksempler på inden for de seneste år.
- Der er mange muligheder, og derfor vil vi gerne med i en meget tidlig fase i et eventuelt kommende salg, supplerer Mikkel Henriksen. Derfor er samarbejdet med VKST’s mange rådgivere af stor betydning.
Det er ofte økonomikonsulenten, som landmanden drøfter fremtiden med, og derfor hører de første tanker om afhændelse af ejendommen, påpeger han.
Det koster kun en kop kaffe
- Allerede ved de første signaler, måske 5-10 år før et salg, vil vi gerne med på sidelinjen. Fasen med salgsmodningen er vigtig for sælgeren, og her kan vi som ekstern person rådgive om prisforventninger, salgsformen, ejendommens anvendelsesmulighed og selve klargøringen til salg. Vi vil nemlig meget gerne være mere end blot ejendomsmæglere. Vores opgave er at formidle et salg, ikke at forvalte et salg, understreger Mikkel Henriksen.
Ejendomsmægleren fra Odsherred ser frem til samarbejdet med de fynske kollegaer i Nybolig Landbrug.
- Sammen med VKST har vi ressourcerne til at dække Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm. Vi stiller os således sammen gerne til rådighed for den første uforpligtende snak omkring salgsmodning af deres landbrug. I mange situationer er den mentale modning meget væsentlig og skal ofte forberedes i nogle år før et konkret salg.
- Vi lytter meget gerne til den enkeltes situation og tanker. Det koster i første omgang kun en kop kaffe ved køkkenbordet, siger Mikkel Henriksen.
Højeste priser på Lolland
Lige nu betegner ejendomsmægler Palle Jespersen tidspunktet som gunstigt for afhændelse af landbrugsejendomme. Gennemsnitsprisen pr. hektar inklusive bygninger har været uændret på omkring 150.000 kroner i en årrække som et landsgennemsnit, og for de bedre jorder er prisen nu cirka 200.000 kroner pr. hektar, og i nogle områder også over. Dette dog med store regionale forskelle og meget afhængig af bonitet, dyrkningssikkerhed og størrelsesforhold.
Den bedste jord på Lolland vil endda kunne handles til op imod kroner 275.000 til 300.000 kroner pr. hektar som det højeste niveau i Danmark. Dette med afsæt i meget stærk bonitet, bedre indtjening fra flere højværdiafgrøder, samt en arrondering med meget store markstørrelser i forhold til landsgennemsnittet.
- Grundet eksportproblemerne for smågrisene søger flere svineproducenter for tiden efter ejendomme med slagtesvinestalde og jord. Planteavlere, som vil udvikle deres bedrift måske med animalsk produktion, er potentielle købere. Og som nævnt viser flere investorer interesse for at købe jord eller måske en ejendom, hvor en ung og dygtig driftsleder kan stå for bedriften, siger den fynske ejendomsmægler.
Fem gange billigere at købe
Hans kollega, Dan Gørtz, tilføjer, at det rent faktisk er fem gange billigere at købe landbrug nu – som i 2006 lige før finanskrisen.
- Dengang kostede den gode jord også cirka 200.000 kroner pr. hektar. Men renten var fem procent. Nu er den kun én procent, og bytteforholdet i landbruget er uændret.
- Endelig er jorden dyrere i nabolande som Tyskland, England eller Holland. Og Danmark er samtidig et godt sted at investere i landbrug med gode dyrkningsforhold og dygtige landmænd. Det begrunder den udenlandske interesse, påpeger Dan Gørtz.
Nybolig Landbrug Gørtz, Jespersen & Henriksen I/S
Interessentskabet blev etableret pr. 1. januar 2021 af Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen i Aarup på Fyn og Nybolig Landbrug Mikkel Henriksen, Odsherred. Samtidig blev VKST Ejendomsmægler overtaget, og samarbejdsaftale med VKST indgået.
I/S’et har kontor hos VKST i Sorø. Daglig leder er Pia Nielsen, som er hidtidige leder af VKST Ejendomsmægler.
Tilsammen er tilknyttet 22 ansatte, inklusive medarbejderne i de tre boligbutikker i Odsherred.
Samlet solgte samarbejdspartnerne sidste år 80-100 landbrugsejendomme i hele lamdet – fra storlandbrug til mindre hobbylandbrug.