Der bliver brug for store dele af landbruget på Lolland-Falster for at kunne levere biomasse til to nye biogasanlæg på Sydhavsøerne i halen på beslutningen om at bygge en gasledning fra Sydsjælland.
Som en del af den grønne omstilling – med større fokus på bæredygtighed og mindre CO2-udledning – meddelte energi-, klima- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) tidligere på året, at staten vil anlægge en gasledning fra Sydsjælland til Falster og videre til Lolland.
Det skal blandt andet ske for at sikre bæredygtig energiforsyning til blandt andet Nordic Sugar-fabrikkerne i Nykøbing Falster og Nakskov, og i samme forbindelse skal der bygges to biogasanlæg, der efter planen skal placeres vest for Stokkemarke på Lolland samt nord for Eskilstrup på Falster.
Biogasselskabet har indgået en aftale med Leverandørforeningen LF-Biogas om leverance af biomasse, og her kan man så småt gøre klar til at skulle levere biomasse, der kan resultere i grøn energi til aftagerne, fortæller formand for foreningen, Boye Tambour fra Søllested.
- Det vil blandt andet betyde, at vi kan sikre sukkerroefabrikken en fortsat drift med en energipris, der er fornuftig, så sukkerroeproduktionen i Danmark også bliver konkurrencedygtig. Det er i hvert fald det væsentlige for os leverandører, siger han til LandbrugØst.
- Jeg ved godt, fortsætter han, at det ikke er alle hernede, der laver sukkerroer, men det er en stor del. Og det er også os, der skal være med til at sikre, at sukkerfabrikkerne også har en billig gas.
Stort potentiale
Og der er stort potentiale i forhold til den mængde biomasse, der bliver produceret på Sydhavsøerne.
- Ser man på de opgørelser, der bliver lavet, så er Lolland-Falster det område, hvor der bliver produceret flest tons biomasse i forhold til afgrøder. Det gør også, at der er masser af potentiale til at få noget i biogasanlæggene, siger Boye Tambour.
Han fortæller, at det er planen, at der skal produceres biogas ved hjælp af husdyrgødning, roepulp og halm plus eventuelt roetoppe. Og der kan blive tale om, at de fleste landmænd på øerne bliver en del af biogasproduktionen, forudser Boye Tambour og tilføjer, at der dog først skal forhandles en aftale på plads for leverandørerne.
- Lige nu afventer vi en afklaring på den måde, som afregningen skal ske på, inden vi kan lave aftaler. Når vi har fået det plads, er vi egentlig også fortrøstningsfulde om at langt de fleste landmænd hernede kommer med, siger han.
- Ser man på de opgørelser, der bliver lavet, så er Lolland-Falster det område, hvor der bliver produceret flest tons biomasse i forhold til afgrøder.
Boye Tambour, formand for Leverandørforeningen LF-Biogas
Flere måneders debat
Forud for den politiske beslutning om at anlægge gasledningen var der gået flere måneders debat om det fornuftige i projektet. Ifølge direktør hos Nature Energy, Ole Hvelplund, er det den rigtige beslutning, man har fundet rent politisk.
- Jeg ser det også som en manifestation af, at biogas er en del af den fremtidige energiløsning. Det behøver ikke være el. For el kan ikke løse alting, selv om det kan løse mange ting. Det er godt at have biogassen som et alternativ, siger Ole Hvelplund, der oplyser, at man lige nu går og venter på en ny udbudsrunde om støtte til etablering af biogasanlæg hos Nature Energy.
- Hvis vi kan lave en god businesscase, og vi kan få den nødvendige støtte, der skal til, så vil vi bygge de to biogasanlæg på Lolland-Falster. Vi håber at kunne have dem til at stå færdig til roekampagnen i 2023, hvis der er ønske om det, men ellers i 2024.
Realistisk 2030-håb
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har i flere interviews sagt, at forhåbningen er, at 50 procent af den gas, der løber i rørene i 2030, er biogas, og ifølge Ole Hvelplund er det håb absolut inden for rimelighedens grænser.
- Hvis vi får støtte til at bygge vores to biogasprojekter på Lolland-Falster, er vi kommet et langt stykke af vejen. Der ligger desuden et biogasanlæg på Lolland i forvejen, og hvis vi får koblet alle tre biogasanlæg til gasnettet, mener jeg, at vi er i mål med 50 procent biogas, siger Ole Hvelplund og tilføjer:
- Og når vi får Power-to-X (en teknologi, der kan overføre energi til andre sektorer, blandt andet til transport, red.) installeret på vores anlæg, kan vi øge produktionen af klimavenlig biogas endnu mere.
Det står endnu ikke klart, hvornår der bliver åbnet for en ny udbudsrunde for statsstøtte til biogasanlæg.