Intelligente kameraer skal sikre GPS’er

På Smedshauge ved Lemvig er maskinhuset blevet udstyret med fire intelligente kameraer, der skal sikre mod ubudne gæster.

Gps-tyverier er desværre blevet en del af hverdagen på danske landbrugsbedrifter og maskinstationer. Hos planteavler og slagtesvineproducent Kent Lisby Jakobsen, der driver gården Smedshauge ved Lemvig, har man indtil nu ikke haft besøg af ubudne gæster i maskinhuset, men flere indbrud på egnen har fået familien Jakobsen til at overveje mulighederne for at sikre GPS’er, diesel og andet.

- Det sidste halve års tid har vi hørt om rigtig mange GPS-tyverier. Blandt andet har en lokal maskinstation mistet otte GPS’er i oktober måned. Derfor har vi længe snakket om, hvordan vi kunne imødekomme problemet og sikre os bedst muligt, fortæller Daniel Jakobsen, der er søn af Kent Lisby Jakobsen.

Overvejelser

Lige nu er Daniel Jakobsen i gang med at uddanne sig til jordbrugsteknolog på Erhvervsakademi Aarhus, men efter planen vender han hjem til den fædrene gård til sommer, hvor han skal hjælpe til med produktionen af 80.000 slagtesvin årligt og driften af gårdens cirka 800 hektar.

Det er også ham, der har været inde over sikringen af maskinhuset.

- I første omgang overvejede vi traditionelle overvågningskameraer, men nåede frem til, at vi i praksis ikke ville kunne bruge dem til særlig meget. Der er tale om professionelle tyve, der har masker på, og hvis man først kommer ud om morgenen og opdager, at der har været indbrud, er de over alle bjerge. Derfor blev vi hurtigt enige om, at der skulle en alarm til, så vi får besked nu og her, hvis der sker noget i maskinhuset, fortæller han.

Skelner mellem dyr og mennesker

Løsningen blev derfor fire såkaldte intelligente kameraer i maskinhuset. Her har de overblikket over bedriftens maskiner, hvoraf tre traktorer, mejetærskeren, såmaskinen, sprøjten og gødningssprederen er udstyret med GPS. Desuden holder kameraerne også øje med dieseltanken.

Kameraerne er programmeret til at skelne mellem dyr, maskiner og mennesker, så de kun giver alarm – og optager – hvis et menneske bevæger sig ind i maskinhuset uden at have indtastet koden ved døren. Hunde, katte og fugle kan frit passere.

Ved aktivering starter sirenen, så tyven er klar over, at han er opdaget, mens gårdejeren får besked på sin telefon, hvorfra han straks kan se, om der er tale om ubudne gæster eller blot en medarbejder, der har glemt at taste koden.

Systemet kan blandt andet også udbygges med en projektør, der tænder, når alarmen går i gang.

På Smedshauge har man valgt en løsning uden abonnement, og dermed uden en vagtcentral involveret.

Flere fordele

Ifølge Jesper Kiib, medindehaver af Teknik Partner, som har installeret overvågningssystemet, er der flere perspektiver i de intelligente kameraer.

- Først og fremmest er det en klar fordel i forhold til almindelig kameraovervågning, at man får alarm lige så snart, der sker noget. Samtidig skal man ikke bruge tid på at sidde og spole rundt i optagelserne, hvilket godt kan blive en omfattende opgave, hvis man først opdager et indbrud efter en weekend, fortæller Jesper Kiib.

Han mærker interesse for de intelligente kameraer fra både landbrug og maskinstationer.

- Det er en mere universel løsning end for eksempel GPS-sporing på den enkelte enhed, der kan blive både omstændeligt og dyrt. Når du har installeret kameraerne her, kan de holde øje med alt i rummet – maskiner, GPS’er, diesel og håndværktøj, forklarer han.

Mens de kan være en hjælp ved indbrud, kan de også vise sig nyttige i mindre dramatiske situationer, forklarer Jesper Kiib.

- Hvis fragtmanden skulle stille en pakke, kan man få besked, når han er der. På samme måde kan man finde ud af årsagen, hvis pakken mod forventning ikke skulle stå der. Er der andre, der har taget den eller har han måske sat den hos naboen?

Forsikring

På Smedshauge håber Daniel Jakobsen, at det bliver skiltet, der hænger uden for maskinhuset og advarer om videoovervågning, der får størst effekt.

- Selve overvågningssystemet er jo ligesom en form for forsikring, som vi aldrig håber at få brug for, konstaterer han.

Og hvis nogen alligevel skulle vove sig helt ind i maskinhuset, er håbet, at alarmen gerne skulle få dem på andre tanker.

- Vi havde snakket om at installere det uden sirene, så man på den måde kunne overraske dem, mens de var i gang. Men jeg ved ærlig talt ikke, hvor meget jeg ville have lyst til at gå herud, hvis jeg fik en alarm. Forhåbentlig vil det være nok, at de hører alarmen og ved, at de er blevet opdaget, fortæller den unge landmand, der nu håber at kunne have gårdens GPS-udstyr i fred.

- Bare det at få stjålet noget, vil i sig selv være ærgerligt, men vi bliver mere og mere afhængige af teknikken, og en stjålet GPS kan betyde, at vi kommer til at holde stille midt i en travl tid. Det er faktisk det værste.

christian@landbrugnord.dk
telefon +45 61 20 96 68

Læs også