Nye regler giver ukrainere bedre jobmuligheder i dansk landbrug
Ukrainske landbrugspraktikanter får nu nemmere ved at få job i landbruget efter endt praktikophold. – Det er en kæmpe fordel for både landmand og udlænding, vurderer teamleder for HR og Rekruttering i Agri Nord, Vittus Bernlow.

- Ukrainere kan nu være i praktik i 18 måneder. Det er en kæmpe fordel, siger Vittus Bernlow, teamleder for HR og Rekruttering i Agri Nord.
I dag vinker landmænd farvel til medarbejdere fra lande udenfor EU, typisk Ukraine, efter 12 måneders praktik.
Men en ny bekendtgørelse, der træder i kraft den 1. juni, gør det nu muligt for landmændene at have dem i praktik i 18 måneder.
- Det er en kæmpe fordel for landmændene, siger Vittus Bernlow, der er teamleder for HR og Rekruttering i Agri Nord.
Landmændene skal, efter endt praktikperiode, øge medarbejdernes løn fra cirka 13.000 kroner om måneden til cirka 26.000 kroner. Altså omkring en fordobling.
- Men de færreste landmænd vil betale den høje løn til en praktikant, der kun har været i praktik i et år. De har sjældent kompetencerne, der berettiger den høje løn. Men det har de i højere grad efter halvandet år, siger Vittus Bernlow.
Voldsomt fald i ansættelser
Praktikperioden har tidligere været på 18 måneder, men for fire år siden blev den reduceret til 12 måneder.
Det gav med det samme konsekvenser for mange ukrainerne, der ikke fik ansættelse efter endt praktikperiode.
- Det gav øjeblikkeligt en opbremsning i, hvor mange ukrainere der fik fast job efter deres praktikperiode. Det er ærgerligt for begge parter. Landmanden mister en potentiel god medarbejder, og den ansatte mister muligheden for en fastansættelse, siger Vittus Bernlow, der kalder den nye bekendtgørelse for den bedste nyhed for landmændene i fire år.
De ukrainere eller andre borgere udenfor EU, der er i praktik i Danmark nu, får mulighed for at søge om seks måneders yderligere tilladelse.
laj