Udenlandske ansattes ægtefæller skal også i job

Et samarbejde mellem LandboNord og Jobcenter Hjørring skal sikre, at også ægtefæller til udenlandske landbrugsmedarbejdere kommer i arbejde.

- Hvis vi skal fastholde og sikre en stabil arbejdskraft, så er vi nødt til at interessere os for, at ægtefællen til vores udenlandske medarbejder også bliver en del af lokalsamfundet, siger Lars-Peter Boel.

Forleden var der orienteringsmøde for udenlandske landbrugsmedarbejdere og deres familier fra tre bedrifter i Hjørring Kommune. Mødet var arrangeret af Hjørring Kommune og LandboNord for at gøre opmærksom på, hvilke muligheder der er for, at alle herboende familiemedlemmer kan få et arbejde, og derved blive en del af det danske samfund.

- Hvis vi skal fastholde og sikre en stabil arbejdskraft, så er vi nødt til at interessere os for, at ægtefællen til vores udenlandske medarbejder også bliver en del af lokalsamfundet. Den bedste vej til integration er gennem arbejdsmarkedet, og lige nu er der muligheder, hvis man er klar til at gribe dem, siger næstformand i LandboNord, Lars-Peter Boel.

- Den største udfordring for den her gruppe mennesker er at komme ind og bede om hjælp. For nogle kræver det meget at tage skridtet fra hjemmets fire vægge og ud på arbejdsmarkedet i et fremmed land. Hvis man ovenikøbet ikke har gået på sprogskole, kan man måske ikke kommunikere med nogen. Derfor går meget af vores arbejde med at nedbryde barrierer og fortælle, at det ikke er farligt at komme og bede om hjælp, siger bosætningsmedarbejder i Jobcenter Hjørring, Sigrid Skamriis Andreasen.

Håber på stort netværk

Jonas Risager har en kvægbedrift i Rakkeby ved Hjørring. Han er en af de arbejdsgivere, som deltog i arrangementet sammen med fire af sine udenlandske ansatte samt en hustru til en af de ansatte.

Jonas Risager har endnu ikke oplevet at måtte sige farvel til en medarbejder på baggrund af familiens manglende integration, men han kan sagtens få øje på risikoen for, at det kunne ske.

- Jeg kan godt se scenariet for mig, at en medarbejder bliver nødt til at forlade os, fordi familien ikke har fundet fodfæste her i Danmark. Derfor har jeg også sagt ja til, at mine udenlandske medarbejdere kan deltage i et arrangement som det her i dag. Mit håb er, at de kan få skabt et så stort et netværk som muligt, for hvis alle udenlandske medarbejdere og deres herboende familier rejser tilbage til deres hjemlande, så står vi med et problem i landbruget. Derfor er det godt, at LandboNord har fokus på emnet, siger Jonas Risager.

Læs også