De helt unge skal arbejde sikkert i landbruget

Grindsted Landbrugsskole vil sikre, at de helt unge mellem 12-16 år lærer at arbejde sikkert i deres fritidsjob på et landbrug. Derfor inviterer de til Sikkerhedskursus på landbrugsskolen den 27. - 28. juni.

Det behøves ikke være kedeligt at lære om sikkerhed i landbruget.

Det er stadig populært at arbejde på en gård efter skoletid, men arbejdet på et landbrug kan være forbundet med en vis risiko, hvis ikke man er opmærksom.

- Her på Grindsted Landbrugsskole har langt de fleste af vores elever arbejdet eller hjulpet til på et landbrug, fra de var 12 år, og det vi hører dem fortælle, er, at det er verdens bedste fritidsjob. Og det kan jeg kun give dem ret i, men de bevæger sig samtidig rundt mellem store dyr og maskiner, så derfor er det utrolig vigtigt, at de bliver bevidste om, hvordan man sikkert færdes på en gård, så vi undgår arbejdsulykker, forklarer Poul F. Thomsen, lærer og kursusansvarlig på Grindsted Landbrugsskole.

Han opfordrer især landmænd og de unges mødre til at få de unge tilmeldt Sikkerhedskurset, da de unge her vil få et indblik i, hvad de skal være opmærksomme på, og samtidig vil de oparbejde en bevidsthed om egen sikkerhed.

- Stort set alle uheld på landbrug sker på grund af uopmærksomhed af personen selv, derfor er en af de vigtigste pointer på kurset, at de unge aldrig skal tage chancer. Man skal kende sine egne begrænsninger både i forhold til løft og hvorvidt man f.eks. kan håndtere et dyr, og det kan være svært at vurdere for de helt unge, som selvsagt er uden erfaring, påpeger Poul Thomsen.

Praktisk læring

Kurset er bygget op med rigtig meget praktisk læring, hvor de unge øver håndtering af dyr, arbejde i værksted og maskinhal. Der vil komme oplæg fra Arbejdsmiljøkonsulenter, men også erfaringsoplæg fra nuværende landbrugselever.

En af dem er 21-årig Bertel Holm Uhre, som snart er færdig udlært landmand.

- Jeg vil gerne give mine råd videre til de helt unge. Og det vigtigste råd er, at de skal tænke sig om, og ikke gøre tingene hurtigere, end de kan følge med. Det er ofte i forhastede situationer, at der sker uheld, fortæller Bertel Holm Uhre, og fortsætter:

- Et andet råd er, at hvis man arbejder sammen med andre om en opgave, så er det vigtigt at kommunikere godt. Jeg har selv oplevet, at det var tæt på at gå galt i maskinhuset, da vi på et tidspunkt skulle spænde et redskab efter en traktor, og ham der sad i traktoren, kørte afsted for tidligt, så redskabet var ved at vælte ned over os, der stod bagved.

Sikkerhedskurset på Grindsted Landbrugsskole foregår som en mini-camp, hvor de unge overnatter på skolen. Tilmelding sker via skolens hjemmeside. Se mere på www.grindstedlandbrugsskole.dk.

Læs også