-  I/S Højlund ved Skyum i det sydlige Thy er kendt for at være ejet af Jens Kristian Klit og Henning Bjerregård, sådan er det imidlertid ikke længere. I januar satte de kvæggårdene med 200 årskøer + opdræt til salg og det passede som fod i hose med, at landmandsparret Anders og Susanne Højholt Just var på jagt efter en kvæggård, hvor de kunne etablere sig som selvstændige landmænd. 

Anders og Susanne mødte hinanden i Aarhus, da de begge studerede til Agrarøkonomer på Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby, hvor de blev færdige i 2014. De er begge født og opvokset på gårde i henholdsvis Vendsyssel og Thy.

 - Det var på agrar, at vi blev klar over, at vi ikke skulle hjem og overtage nogle af vores forældres gårde. Jeg tog en snak med min familie, og så synes min far, at det var helt fint, hvis vi købte noget selv. Og så snakkede jeg med min lillebror, om han stadig ville overtage efter min far, og jeg spurgte igen inden, vi skrev under på det her, og det har han sagt ja til, siger Anders Højholt Just, som er fra kvæggården, Højbjerggård ved Hørdum i Thy. Lillebroren er faglært landmand. 

- Jeg regner med, at min lillebror overtager det derhjemme, og om fem år, hvor det kan blive aktuelt, der skulle vi jo være tilpasse her, det her er vores hjem nu, tilføjer Anders Højholt Just, som dog ville have det mærkeligt med, hvis den fædrene gård ikke blev i familien.

En drøm

Det har for både Anders og Susanne Højholt Just altid ligget i kortene, at de en dag skulle være selvstændige landmænd. 

- Jeg har altid villet det her, jeg har aldrig overvejet andet - aldrig nogensinde. Men der har været lidt, om jeg skulle overtage min fars gård, men så fandt jeg Susanne og så begyndte vi at overveje vores helt eget, forklarer Anders Højholt Just. 

Parret blev forældre til en lille pige for halvandet år siden, det fik også lysten efter egen gård til at vokse endnu mere.   

- Da vi fik Mathilde, fandt vi ud af, at det var vigtigt for os at være tæt på vores familie. Og I/S Højlund ligger fem kilometer fra Anders forældre, og den havde en fin størrelse, hvor vi kan have et par ansatte, så vi også kan holde fri engang imellem, siger Susanne Højholt Just, som også altid har drømt om egen gård. 

Hurtig proces  

Gården kom til salg i januar, og var kun lige lagt ud på nettet, da Susanne og Anders sad til et etableringsmøde hos LandboThy.

-  Da vi var færdige med at snakke med konsulenten, så kiggede vi lidt på udbuddet af ejendomme, og der var den her lagt op en halv time inden. Så var vi ude at se den, og så var vi i banken, det gik rigtig stærkt. Men fra vi afgav et bud til underskriften blev sat, det føltes som en evighed, selvom der knap gik to uger, forklarer parret. 

De overtog gårdene den 15. april, og nåede aldrig at se på andre gårde. 

- Vi var ikke i tvivl, da vi var ude at se det, vi kunne godt se os selv her. Den har bare rigtig mange af de ting, vi gerne ville have og så var det nemt at overtage plus den ligger helt perfekt, siger Anders Højholt Just. 

Fornuftig finansiering

Gårdene var udbudt til 45,5 millioner kroner, men parret fik den dog lidt billigere. Da de så salgsannoncen, startede de med at få en masse rådgivning, fik lagt nogle budgetter – og så kørte de ellers i banken (Vestjysk Bank red.) 

- Vi har vores uddannelser i ryggen, en masse erfaring og gode udtalelser fra vores arbejdsgivere. Så snakkede vi lidt frem og tilbage med banken. Første gang sagde de hverken nej eller ja, og vi kunne ikke rigtig læse dem. Det eneste de sagde, var, at vi skulle komme med flere penge ude fra, forklarer parret. 

Det gjorde parret så, da de blev støttet med 4,5 millioner kroner i vækstlån og 1,2 millioner kroner i etableringslån af Vækstfonden. De har selv bragt 500.000 til bordet og så har Susannes familie støttet med et familielån på en million kroner.  

- Man skal ikke gå og tænke på, at man skylder en masse penge væk til nogle fremmede. I stedet skal man tænke på, at de må jo tro på os, siden de har lånt os dem, og så har vi lige siden jo bare knoklet, så det er ikke noget vi går og tænker på som sådan, siger Anders Højholt Just og tilføjer: 

- Prisen på mælk må selvfølgelig gerne stige, det er klart. De 13 øre, som den steg med den første, det har virkelig gjort godt, men vores budgetter er lavet til at kunne klare sig med de nuværende mælkepriser. 

Giver landlivet videre

En anden vigtig bevæggrund for at få sin egen bedrift har for parret været at kunne give en del af deres barndom videre til deres egne børn. 

 - Der var altid en, når jeg kom hjem fra skole som lille. Så kunne man lige se, om man kunne hjælpe sin far med noget eller bare gå ind, der var altid folk omkring en, siger Anders Højholt Just. 

Parret har Mathilde på 1,5 år, som allerede stavrer hjemmevant rundt blandt køerne, og så har de en lille mere på vej til september. 
- Vi er jo selv vokset op sådan og dét har vi syntes, var en god barndom, som vi bare gerne ville give videre til vores børn. Vi har været vant til at have fem kilometer, hvis vi skulle handle eller i skole, men så må man have biler og børnene må få en cykel, forklarer Susanne Højholt Just, mens Anders med et grin hurtigt tilføjer: 
- og en knallert. 

Et arbejde og et hjem

Lige nu bor parret hos Anders forældre, indtil gården er blevet malet færdig. De regner med at flytte ind sidst i juli. Rollefordelingen på gården, har fungeret således, at Susanne står for kontor og køerne og det er Anders, som står for marken og køerne. Men Susanne skal sandsynligvis være mere i stalden, når hun har født. 

- Indtil videre går det fint med at arbejde sammen som par. Vi er vokset op med det at bo og arbejde sammen, og har ikke råbt ad hinanden endnu, siger Susanne og griner.

Parret kender derfor også alt til at arbejde det samme sted, som man bor. 

- Man har aldrig helt fri, hvis der sker noget, for så skal det være en af os, som tager sig af det. Og så er der så mange udefrakommende faktorer som vi er afhængige af, men som vi ikke er herre over. Det kan være mælkepriser, vejret og om maskinstationen kan komme den dag, som vi synes. Så vi koncentrerer os om vores job, som er at lave mest muligt god mælk billigst muligt, siger Anders Højholt Just. 

Kender udfordringerne 

- I en verden, hvor så mange ting har indflydelse på landbrugserhvervet, så handler det om at holde sig til det, man kan finde ud af. Og vi kan finde ud af at passe køer, og det ved vi, at vi kan, understreger Anders. 

Han synes dog også, at de har en del frihed. På trods af ansvaret, kan de selv bestemme deres arbejdsdag, og skal ikke planlægge fridage lang tid i forvejen. 

- Det her har altid været drømmen, vi vidste, hvad vi gik ind til. Det er jo ikke kommet som en overraskelse for os, at der er dage, hvor man ikke ser Mathilde udover til spisetid eller hvor man siger godnat, når hun allerede sover, forklarer Anders Højholt Just. 

Ikke for unge

Parret synes ikke selv, at der er noget specielt exceptionelt over, at de har overtaget en gård i deres alder. De synes til gengæld, at det er fedt, at det sker nu, hvor lysten og energien er på sit højeste. 

- Vi har på fornemmelse, at det er bedre tider for generationsskiftet lige nu, der er ni på vores årgang på landbrugsskolen, som på den ene eller anden måde er selvstændige og har eller får deres eget lige nu, forklarer landmandsparret.  

De er dog ret sikre på, at de er nogle af de yngste selvstændige i området. Men trods det, føler de sig helt klare til at slå sig ned. 

- Det halvandet år jeg boede i Aarhus, der gik jeg nok i byen for resten af mit liv, det behøver man ikke mere. Vi har jo også mange kammerater, som er samme sted i livet som os, der har tilknytning til landbruget eller er ved at få børn, siger Anders Højholt Just afklaret, mens Susanne tilføjer: 

- Altså det er aldrig noget, som banken har sagt, men vi har indtryk af, at der blev talt for at samarbejde med os, fordi vi er nået dertil i livet, hvor vi ville slå os ned. Vi sagde også med det samme, da jeg var gravid igen, så det ikke skulle komme som en overraskelse. Men det har helt klart været mere en fordel end en ulempe at have børn i forvejen. 

Godt at være to

Parret føler sig også godt rustet til opgaven, især nu hvor de er to om det. Selvom de nu selv er dem, der står med al ansvar, så har de nemlig altid hinanden at tale om tingene med. 

- Det er nemmere at være to, og at vi begge ved, hvad det handler om. Hvis jeg nu havde en kæreste, som for eksempel var frisør og kom fra Aarhus af, så ville det nok ikke være så nemt for hende at sætte sig ind, at jeg ikke lige er hjemme klokken 16 hver dag, siger Anders Højholt Just. 

De har dog også helt styr på, hvad der skal ske, hvis de skulle gå fra hinanden. Noget der var vigtigt for dem at få på papir, så længe alt går godt, selvom de aldrig håber at få brug for planerne i praksis.

- Vi har ligesom en I/S kontrakt, lavet en aftale, så der er helt klare linjer, hvis en skulle blive invalid, dø eller lignende eller hvis vi skulle gå hen og blive skilt. Det er der styr på, der ligger en helt klar plan, hvis det skulle ske, siger parret, som dog begge tror, at det er en ting, som er lidt mere forbeholdt deres generation at have på papir. 

Et godt hold

Susanne og Anders Højholt Just har beholdt de to medarbejdere, som arbejdede på gården, da de overtog. Noget, de ser som en klar fordel, der giver en masse stabilitet. 

- De kender det hele, og ved hvordan og hvorledes, hvis noget går i stå eller i stykker. Vi havde hørt, at det var gode folk, også snakkede vi med dem, om de ville blive. Og det har bare fungeret rigtig godt, siger Susanne Højholt Just. 

Parret er glade for, at det er så unge og åbensindede medarbejdere, som de har fået. 

- Der har absolut intet været af »det plejer vi at gøre« eller i den dur, og de kommer også selv med forslag, som kan være lige så gode som vores egne på rigtig mange punkter. Vi er et godt hold, siger parret. 

Fremtiden er lys 

Næste projekt for parret, udover høsten, er at få lavet bedre forhold for goldkøerne, som lige nu bliver flyttet frem og tilbage mellem gårdene. 

- Vi kunne godt tænke os at få lavet noget dybstrøelse, så de kan blive på gården med køerne, og få en ordentlig restitueringsperiode, forklarer Anders Højholt Just.  

De har ingen planer om mere jord, men de drømmer lidt om at kunne bygge en velfærdsstald med sand i sengebåsene, dybstrøekse i kælvningsbokse og med opstartshold. Men de næste ti år skal de afdrage hårdt på etableringslånet fra Vækstfonden, men de satser på, at efter det, er der lidt mere frihed. 

- Vi er gældfrie om 30 år, hvis vi ikke bruger nogle penge, men sådan kommer det nok ikke helt til at gå. Men indtil jeg skal på pension, så regner jeg godt nok med, at jeg skal blive her. Eller en af vores børn vil overtage. Det er ikke noget, de skal føle sig tvunget til, men det kunne da være dejligt, siger Anders Højholt Just. 

Ferie får parret ikke meget af i år, men når Susanne skal føde til september, regner de med at være lidt mere hjemme. De glæder sig meget til at flytte ind i stuehuset om lidt, så det nye navn »Susanne og Anders Just I/S« rigtigt kan gøre sig gældende.