Forskere: Restprodukt fører tabt næring tilbage på marken

- Biokul kan ikke løse alle vores problemer, men det kan bestemt være fordelagtigt nogle steder, lyder det fra forsker

En forskergruppe fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet har fundet ud af, at biokul kan hjælpe med at fuldende flowet af næringsstoffer fra mark til forbruger – og tilbage igen.

Sådan lyder det fra instituttet, hvor man peger på, at biokul stammer fra produktion af bioenergi ved termisk forgasning af organiske materialer som halm, der efterlader det fiberrige restprodukt, som ph.d.-studerende ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab Veronika Hansen og en række forskerkolleger ser store muligheder i.

- Problemet i dag er jo, at man ved høsten fjerner essentielle næringsstoffer fra markerne og kører dem ind til byerne i form af forskellige afgrøder, hvor det i sidste ende omdannes til spildevandsslam. Derfor skal man hele tiden producere nye næringsstoffer, for eksempel ved at grave dem op fra miner i Afrika, og det er jo ikke spor bæredygtigt. Derfor arbejder vi på at få de næringsstoffer, som vi sender til byerne, tilbage på markerne igen – i form af biokul, siger hun i en pressemeddelelse.

- Biokul kan ikke løse alle vores problemer, men det kan bestemt være fordelagtigt nogle steder, og kan blive en vigtig del af en større miljøvenlig løsning i kombination med en masse andet, tilføjer hun.

 Ved Plantekongres 2016 i Herning til januar vil hun fortælle mere om forskningen på området – og brugen af biokul.

Læs også