Mange veje fører til mere fut på såningen

Majssåning udføres ofte af maskinstationen, hvilket sætter tidsforbruget og prisen pr. hektar under pres. Men det er der råd for

Majs er verdens største afgrøde, og derfor er der stor inspiration at hente udefra, når dyrkningen skal intensiveres og optimeres i Danmark, hvor vi trods alt stadig kan betragtes som nybegyndere i den ædle kunst at dyrke majs.

Uanset, om formålet er energimajs, helsædsensilage eller kernemajs til modenhed, er opgaven enkel. Såningen skal være så billig som mulig og så god som mulig, hvis det står til den, der rekvirerer opgaven.

Flere tendenser viste sig blandt andet ved årets Agritechnica. Bredere maskiner med flere rækker, større tankkapacitet til henholdsvis gødning og frø, hurtigere fremkørselshastighed og endelig et par bud på optimering af plantetallet pr. hektar. 

Går i bredden 

Horsch, der aldrig er gået af vejen for store maskiner, meldte sig med sin hidtil bredeste majssåmaskine, en Maestro CC med hele 36 rækker. Når det tilmed kan ske med en fremkørselshastighed på 12 kilometer i timen bliver hektarkapaciteten ganske høj, og giver mindelser om endeløse marker i amerikanske Midtvesten.

Horsch har tidligere optimeret sin markkapacitet med en stor gødningstank, der matcher fyldningsfrekvensen af beholderne på såenhederne og giver gode lange og ubrudte arbejdsperioder i marken.

Den pænt store gødningstank kendes dog også fra mindre modeller, og giver her samme mulighed for at rationalisere fyldningsopgaverne.

Mere fart

For svenske Väderstad er majssåning en forholdsvis ny sag, og det ville nok være en tilsnigelse at påstå, at inspirationen til et nyt produktsortiment af majssåmaskiner er opstået fra det svenske hjemmemarked på egnen omkring hjembyen.

Tempo hedder maskinserien, der i den seneste version Tempo L går op i arbejdsbredder på 12,2 meter. Väderstads kapacitetsvision er dog – heraf navnet på maskinserien – pantsat til ideen om høj fremkørselshastighed og et særligt udsåningssystem, PowerShoot.

Fremkørselshastigheden for Tempo-maskinerne er fra begyndelsen målsat til at kunne klare præcisionssåning med op til 20 kilometer i timen. Således deltog den svenske producent ved et arrangement i 2013 i Ukraine, hvor en otte rækkers Tempo F8 på 24 timer såede 212 hektar majs med en gennemsnitshastighed på 18 kilometer i timen.

Siden er elektronisk overvågning, større gødningstanke og snart også frigivelse af maskinen til præcisionssåning af andre afgrøder kommet til. Den nyeste version af Tempo L med 16 rækker og sektionsafblænding er klar til nye kapacitetsudfordringer fra foråret 2017.

Mere plads

En tredje udvikling i majssåningen er stadig ny i Danmark. Her handler det om at øge plantetallet pr. hektar ved hjælp af et dobbeltrækkesystem.

Et princip, som tyske Lemken introducerer med sit debut i majsmarken med majssåmaskinen Azurit. DeltaRow kalder Lemken princippet, hvor der sås dobbeltrækker med en indbyrdes afstand på 12,5 centimeter, hvilket angiveligt giver hver plante 70 procent mere areal i sammenligning med samme antal planter pr. hektar i enkeltrækker.

Den ekstra plads pr. plante fremkommer ved at planterne i de to rækker placeres synkront, så planterne aldrig stor lige over for hinanden i de to dobbeltrækker, men i en slags zig-zag-mønster.

Flere planter

Mere erfaring med dobbeltrækker har britisk-amerikanske Great Plains, der i en årrække har produceret en Twin-Row majssåmaskine. På den amerikanske prærie, hvor maskinen også anvendes til sojabønner, solsikke og altså også majs i større omfang, findes Twin-Row maskiner med op til 40 rækker.

Great Plains, der i Danmark markedsføres af MI maskinhandler Indkøbsringen, har endnu ikke taget Twin-Row systemet ind i sin generelle markedsføring.

Great Plains har i Tyskland gennemført en række forsøg, der underbygger det potentielle merudbytte med et højere planteantal pr. hektar i majsen, når der anvendes Twin-Row princippet.

Læs også