Smørhullet for australsk mælkeproduktion

De to landmandsfamilier Potter og Goode er fælles om 500 køer og 336 hektar på deres harmoniske kvægbedrift

- Faktisk laver vi ikke meget lige i denne tid, smiler Aaron Potter på spørgsmålet om arbejdsopgaver netop nu.

Januar er den stille tid, efter at græsensilagen, majsen og høet er bjærget. Og yderligere skal de cirka 500 køer til at goldes for at være klar til næste kælvningsperiode.

- Så vi går nok i gang med at forlænge malkestalden med 13 pladser på den anden farm, så der bliver plads til i alt 31 køer i malkestalden ad gangen. Derved kan vi have alle køer malket her. I dag malker vi to steder på begge farme.

- Det vil blive en stor lettelse, supplerer hans kone Allison Potter, mens vi sidder omkring køkkenbordet i det moderne stuehus, hvorfra der er vid udsigt over et utrolig flot, bakket landskab. Som – helt usædvanligt i Australien – er grønt af høje græsmarker og mange trægrupper med friske sommerblade.

- Nu er det sommer, men vi kan få frost i juli. Men aldrig sne, fortæller Allison Potter.

Regnsikkert område

- Vi bor i det mest regnsikre område i Australien, hvor vi jævnt fordelt over året får omkring 900 mm regn.

Farmen ligger på det sydligste af Australien øst for Melbourne, og klimaet ligner på mange måder det danske.

- Men man skal ikke køre langt herfra, før alt bliver knastørt som resten af Australien. Vi er bare heldige at kunne bjærge græs, majs og hø med sikkerhed, fastslår Aaron Potter, som er særlig glad for en kraftig og flot majs, der vokser meget stærkt i disse dage.

Aaron og Allison bor med deres to små drenge på den nye farm. Rodney og Stephanie Goode, der er Allisons bror og svigerinde, som er gravid og venter tvillinger, bor på den større slægtsgård ved siden af. De kommer netop ind i køkkenet, hilser på og sætter sig med ved køkkenbordet.

- Vi arbejder alle fire sammen i det daglige, fortæller Rodney Goode. Vi er fælles om opgaverne både med køerne og med markarbejdet. Marken bliver dog i høj grad overdraget til maskinstation.

Får opmærksomheden

Ingen tvivl om at interessen hos alle fire ligger i arbejdet med køerne.

- Vores tid går meget med at observere køerne, tage sig af dem, fodre og malke, understreger Allison Potter, der har en bacheloruddannelse indenfor landbrug. Hun er derfor også den, som laver regnskab og det ikke særligt omfattende kontorarbejde.

- I eftermiddag skal vi lave plads til de turnips, som er ved at vokse sig store netop nu. Desuden skal der laves hegn til at flytte køerne, som går på græs året rundt.

Der produceres 3,5 millioner liter mælk om året fra de cirka 500 holstein-køer.

- De giver omkring 7.000 liter i gennemsnit pr. ko/år med 4 procent fedt, fortæller Allison Potter ud fra sit regnskab.

Ser ikke store problemer

De to familier virker på alle måder harmoniske og meget tilfredse med den fælles arbejdsdag, hvor ingen har job uden for farmene.

Men hvad ser de som den største udfordring for deres kvægbrug?

- Jeg ser arbejdskraft, understreger Allison Potter. Og bevarelsen af det frie og uregulerede landbrug.

Klimaet kan også være en udfordring, når køerne pludselig skal klare 40 grader.

Men konkurrence udefra ser de ikke som en trussel.

- Her på hjemmemarkedet har vi ry for god kvalitet, og Kina vil vokse i mælkeforbrug. Så vi vil fortsat kunne sælge lige så meget eller mere australsk mælk, vurderer de fire australske mælkeproducenter.

Læs også