I Danmark bliver der hvert år smidt over 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. I dag åbner miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie Danmarks første supermarked med overskudsmad.
Fejl i emballagen
på müslibaren eller en forkert mærkning af poserne med ris får hvert år
producenter til at smide store mængder varer ud. 700.000 tons mad hvert år til
spilde i stedet for at blive solgt og spist.
Tidligere var
det besværligt for butikkerne at donere overskudsmaden til
velgørenheds-organisationer, men den regel har miljø- og fødevareminister Eva
Kjer Hansen fjernet, og i dag slår Danmarks førte supermarked med overskudsmad,
WeFood dørene op.
- Det er
for tosset, at varerne bare smides ud og går til spilde. Det er både skidt for
miljøet - og det er penge brugt på absolut ingenting. Et supermarked som WeFood
giver så god mening, og det er et vigtigt skridt i kampen mod at bekæmpe
madspild, og at pengene fra supermarkedet går til velgørenhed er en ekstra
bonus, siger Eva
Kjer Hansen.
Branchen har selv peget på, at der tidligere har været problemer med den
såkaldte 2/3-regel, der betød, at supermarkederne skulle føre et omfattende
regnskab over mængden af de varer, som de leverede videre til andre butikker
eller velgørende organisationer. Den regel er blevet ændret med virkning fra 1.
januar 2016,
Vil
kigge yderligere på regler
Miljø- og
fødevareministeren vil se på, om der er behov for at fjerne flere regler, der
begrænser mulighederne for at give overskudsmad videre.
- Det nye supermarked med
overskudsmad er en god start på kampen mod mad- og ressourcespild. Men der
findes stadig barrierer og regler, som ikke betyder noget for
fødevaresikkerheden, men gør det besværligt at give overskudsvarer videre. For
eksempel betyder EU-regler, at supermarkedet skal pille en beskadiget appelsin
ud af et net, før de øvrige appelsiner kan doneres til velgørenhed. Det problem
vil jeg rejse i EU, siger Eva Kjer Hansen.
Hun opfordrer både borgere og virksomheder til at gøre opmærksom på andre
udfordringer gennem ”Meld en regel” på Miljø-og Fødevareministeriets hjemmeside.