Godt holdarbejde giver resultater: KHL-landmand genvandt den prikkede bjergtrøje

Svineproducent Hans Christian Carstensen fra Gram er med i Videncenter for Svineproduktions kampagne PattegriseLIV, og han er den deltager, som i 3. og 4. kvartal 2015 nedbragte dødeligheden blandt bedriftens pattegrise mest.

Det resultat har nu for anden gang i træk indbragt ham ”den prikkede bjergtrøje”.

- Det er som i cykelsportens store etapeløb: Man opnår kun resultater, hvis man bakkes op af sine dygtige holdkammerater. De gode resultater hos os skyldes ganske enkelt godt holdarbejde mellem svinekonsulenterne i Kolding Herreds Landbrugsforening, svinedyrlæge Kristian Havn fra Svinevet i Haderslev samt mine dygtige og engagerede folk i stalden, driftsleder Lone Tanggaard og medhjælperne Thomas Garder og Wojcheik, siger svineproducent og medlem af KHL, Hans Christian Carstensen. Nørregård ved Gram har godt 650 søer, producerer årligt cirka 21.000 30 kilos grise.

PattegriseLIV går ud på at formidle faglig viden samt værktøjer til rutiner, management og ledelse, der kan reducere og fastholde en lav totaldødelighed i farestalden. 30 sobesætninger deltager. I projektets første fase blev den totale pattegrisedødelighed (dødfødte plus døde pattegrise inden fravænning i procent af det samlede antal fødte pattegrise) nedbragt fra 27,9 til 23 procent hos Hans Christian Carstensen. I 3. og 4. kvartal blev tallet yderligere nedbragt til 21 procent. Hans Christian Carstensen ligger ikke blandt de bedste på dødeligheden hos pattegrisene, men han er den, der har forbedret sig mest, og det har nu for anden gang indbragt ham den prikkede bjergtrøje.

På Nørregård blev der i maj 2015 lavet en handlingsplan, og flere tiltag er sat i værk som følge af deltagelsen i PattegriseLIV. Tiltagene følges nøje af svinekonsulent og dyrlæge.

- Lone og jeg brugte i starten en hel dag på at gennemgå rutiner og nye tiltag, og vi mødes med dyrlægen hvert kvartal. Det er utroligt vigtigt, at medarbejderne er involverede og Hans Christians folk fortjener et skulderklap. De er stabile, konsekvente og går ikke på kompromis med de tiltag, der iværksættes, siger svinekonsulent i KHL, Claus Rasmussen.

Der er sat ind på flere fronter på Nørregård, eksempelvis:
- Der gives - hvilket har været en kæphest for svinedyrlæge Kristian Havn i mange år - halm i farestierne med det resultat, at man nu kun meget sjældent finder ”en kold gris”.
- Mere fiber i foderet giver mere velfungerende søer.
- Rygspækscanning af søerne giver basis for mere korrekt fodring. Der er ændret på fodringen helt nede fra 60 kilos polte.
- De sidste 14 dage før løbning lever poltene udelukkende af meget energirigt foder.
- Der strøs ikke længere kridt i stierne. Kridt udtørrer stierne, og det giver forstoppelse hos grisene, viste en Udvidet Sundheds Kontrol på 50 døde pattegrise.
- Øget fokus på hygiejne. Man er godt i gang med at gøre farestalden kanylefri til fordel for oral behandling. Desuden skiftes kanyler ved hvert kul ved eksempelvis jern-injektion hos smågrise. Kristian Havn oplyser, at Svinevet arbejder intenst på helt at fjerne kanylerne fra pattegrisene i besætningerne - herunder ved H. C. Carstensen - i løbet af 2016. Hos Svinevet mener man, at kanylerne udgør en alvorlig sundhedsrisiko for grisene.

- De mange tiltag har vist sig at give gevinst. Man bliver så nemt ”hjemmeblind”, men med den intense rådgivning i PattegriseLIV bliver der rusket op i rutinerne, og vi bliver holdt til ilden af rådgiver og dyrlæge. Erfaringerne hidtil har lært mig, at når man har sat et projekt som dette i gang, skal det føres til ende, og der skal investeres de nødvendige midler, så problemerne virkelig bliver arbejdet igennem, siger indehaveren af PattegriseLIV’s prikkede bjergtrøje, Hans Christian Carstensen.


Læs også