Smågrisene betaler bedst for hjemmeblandingen
Videncenter for Svineproduktion har beregnet økonomien i at skifte fra indkøbt færdigfoder til hjemmeblandet foder
- Vi har lavet denne analyse, for at se, hvornår det bedst kan betale sig at være hjemmeblander, og hvornår det giver bedst mening at købe færdigblandet foder. Formålet med casestudiet har således været at fastlægge principperne for investeringsberegningen og derefter beregne hjemmeblanderfordelen hos en konkret landmand med ønske om at skifte fra indkøbt færdigfoder til hjemmeblandet foder, fortæller Niels Vejby Kristensen.
Nyt beregningsværktøj
Samtidig har Videncenter for Svineproduktion offentliggjort et nyt beregningsværktøj, der skal hjælpe landmænd med at reducere deres foderomkostninger.
- Vi ser store forskelle mellem de bedste og de dårligste økonomiske resultater, hvilket blandt andet bunder i, at nogle landmænd har meget lavere foderomkostninger end andre. Den nye analyse og det nye beregningsværktøj skal hjælpe landmænd med at reducere deres foderomkostninger, lyder det fra økonomen.
Smågrisefoder giver størst besparelse
Især smågrisefoder giver den største besparelse ved hjemmeblandet foder.
- Der kan spares over 1 kr. pr. foderenhed på startblandingen og på mellem- og slutblandingen er besparelsen 30-50 øre pr. foderenhed, fortæller økonomen.
Drægtigheds- og diegivningsfoder giver en besparelse mellem 20-40 øre pr. foderenhed og casen med slagtesvinefoder viser den mindste besparelsen med 15 øre pr. foderenhed.
Hjemmeblanding ikke for alle
Undersøgelserne viser, at hjemmeblanding af foder ikke er en god case for alle svineproducenter. Ifølge økonomen koster investeringen i male- blandeanlægget mellem 7-12 øre pr. foderenhed. Opbevaring af korn koster mellem 4-6 øre pr. foderenhed og samtidig skal kornet også forrentes. Samlet koster det cirka 20 øre pr. foderenhed at hjemmeblande.
- Prisforskellen mellem indkøbt færdigfoder og hjemmeblandet foder skal dække ovenstående omkostninger, men der skal også være luft til de fejl, som kan forekomme i foderladen og et eventuelt større foderforbrug, siger Niels Vejby Kristensen og fremhæver, at også landmandens faglighed skal håndtere en ekstra dimension ved hjemmeblanding af foderet.
Dermed kræver det, at landmanden har overblik og kan afsætte tid til at kontrollere og optimere et hjemmeblanderanlæg.
- Der skal også være en interesse for blanding af foder og lyst til selv at tage ansvaret for kvaliteten. Man skal hele tiden være selvkritisk og for eksempel analysere kvaliteten af ens eget korn og blandenøjagtigheden, siger Niels Vejby Kristensen.