Ros fra landbruget til regeringen

Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup ser flere positive aspekter i et nyt regeringstiltag

Regeringen har tirsdag lovet penge til nye stalde og en lempelig afdragsordning for mælkeproducenter, der har overskredet kvoten.

Og hos Landbrug & Fødevarer (L&F) finder man det glædeligt, at regeringen har bevilget 852 millioner kroner til investeringer i nye og moderne staldanlæg.

- Vi er glade for, at regeringen prioriterer at skabe vækst i det danske samfund. Investeringerne er med til at sikre råvarer til slagterier, mejerier og andre forarbejdningsvirksomheder i Danmark. Det vil skabe arbejdspladser og vækst i landbruget og i følgeerhvervene, siger administrerende direktør i L&F Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

- Udover at styrke landbrugserhvervet vil pengene fra regeringen også skabe vækst og beskæftigelse i andre nabobrancher – for eksempel hos metalvirksomheder og håndværksmestre, tilføjer hun.

Hjælp til mælkeproducenter

Samtidig har regeringen indført en afdragsordning for mælkeproducenter, der i år har overskredet mælkekvoterne. Overskridelserne har udløst en bøde på 195 millioner kroner. De penge kan mælkeproducenterne nu afdrage rentefrit over tre år. Det vil 2.100 af landets 3.500 mælkeproducenter få gavn af, skønner L&F.

- Afdragsordningen er en hjælp her og nu til de mange landbofamilier, der er ramt af krisen og som er i fare for at måtte gå fra gården. Vi har længe arbejdet for at få lempet strafafgiften. Derfor er det meget glædeligt, at staten giver mulighed for en afdragsordning, påpeger Karen Hækkerup.

Hun understreger dog, at den krise, landbruget står i nu, er historisk:

- Der er mange forskellige årsager til, at så mange landmænd er kommet i økonomiske problemer. Priserne på fødevarer er faldet voldsomt på verdensmarkedet – blandt andet som følge af Ruslands importforbud. Derudover kæmper mange landmænd med høj gæld i en tid, hvor alle har svært ved at låne penge i banken. Derfor er der også mange forskellige forhold, der skal ændre sig i positiv retning, for at landbruget kan komme ud af krisen.

Læs også