Der kan være et potentiale at vælge foderkornsorter efter deres sammensætning af aminosyrer, enzymer og såkaldte inhibitorer
Det har tidligere været fremme, at det kan være relevant
for producenter af husdyr at vælge kornsorter efter udbytte i foderenheder pr.
hektar i stedet for kun at vælge ud fra den traditionelle måde at opgøre
udbytte på, nemlig i tons pr. hektar. Men foderenheder er ikke den eneste
relevante forskel fra kornsort til kornsort. Det blev klart ved et temamøde om
svineernæring på AU Foulum, Aarhus universitet, tidligere på ugen.
Tilsyneladende gemmer der sig nemlig et stort potentiale i
at vælge kornsorter, hvis næringsstoffer udnyttes bedst muligt at grisene. Et
potentielle der endnu formentlig er så godt som uudnyttet, redegjorde professor
og sektionsleder Hanne Damgaard Poulsen, da hun ved mødet i tirsdags gav sit
bud på, hvorfor grisenes udnyttelse af næringsstoffer i korn ikke er større.
Hun fortalte blandt andet, at det naturlige indhold af det
formentlig mest kendte enzym i svinefoder, fytase, varierer i sit naturlige
indhold fra kornsort til kornsort, ligesom indholdet af forskellige aminosyrer
og inhibitorer i kornet varierer fra sort til sort indenfor de enkelte
kornarter.
Professoren gav et eksempel på, hvordan man, ved valg af
gode sorter, kan hæve proteinfordøjeligheden fra 73 til 80 procent, og som i
sidste ende betyder, at der kan undværes knap én procentenhed mindre sojaskrå i
fuldfoder.
- Samtidig mindskes ammoniakemissionen og udskillelsen af
kvælstof i øvrigt, og landmandens selvforsyningsgrad øges, påpegede hun.
Læs mere i svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.