Vælg foderkorn efter sortens ernæringsmæssige egenskaber

Der kan være et potentiale at vælge foderkornsorter efter deres sammensætning af aminosyrer, enzymer og såkaldte inhibitorer

Det har tidligere været fremme, at det kan være relevant for producenter af husdyr at vælge kornsorter efter udbytte i foderenheder pr. hektar i stedet for kun at vælge ud fra den traditionelle måde at opgøre udbytte på, nemlig i tons pr. hektar. Men foderenheder er ikke den eneste relevante forskel fra kornsort til kornsort. Det blev klart ved et temamøde om svineernæring på AU Foulum, Aarhus universitet, tidligere på ugen.

Tilsyneladende gemmer der sig nemlig et stort potentiale i at vælge kornsorter, hvis næringsstoffer udnyttes bedst muligt at grisene. Et potentielle der endnu formentlig er så godt som uudnyttet, redegjorde professor og sektionsleder Hanne Damgaard Poulsen, da hun ved mødet i tirsdags gav sit bud på, hvorfor grisenes udnyttelse af næringsstoffer i korn ikke er større.

Hun fortalte blandt andet, at det naturlige indhold af det formentlig mest kendte enzym i svinefoder, fytase, varierer i sit naturlige indhold fra kornsort til kornsort, ligesom indholdet af forskellige aminosyrer og inhibitorer i kornet varierer fra sort til sort indenfor de enkelte kornarter.

Professoren gav et eksempel på, hvordan man, ved valg af gode sorter, kan hæve proteinfordøjeligheden fra 73 til 80 procent, og som i sidste ende betyder, at der kan undværes knap én procentenhed mindre sojaskrå i fuldfoder.

- Samtidig mindskes ammoniakemissionen og udskillelsen af kvælstof i øvrigt, og landmandens selvforsyningsgrad øges, påpegede hun.

Læs mere i svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.

Læs også