Så meget betyder landbruget for beskæftigelsen i kommunerne

I Lemvig er mere end hver fjerde i arbejde, beskæftiget inden for landbruget eller dets følgeerhverv.

En opgørelse over antallet af beskæftigede inden for landbruget og dets følgeerhverv inden for hver kommune viser, måske ikke så overraskende, at der er stor forskel fra kommune til kommune.

En kommune stikker dog ud, og ligger også langt foran andre af de traditionelle landbrugskommuner.

I Lemvig kommune er det således mere end hver fjerde person, der er i arbejde, som er beskæftiget i den såkaldte fødevareklynge.

- Vi plejer at sige, at der findes ikke en hektar i Lemvig, som ikke er belagt med husdyrgødning, siger Bent Bjørndahl Graversen, formand for Lemvigegnens Landboforening.

Han forklarer, at det, som er anderledes i Lemvig, i modsætning til andre traditionelle landbrugskommuner, er, at man har udpræget husdyrbrug på egnen.

- Det afføder jo nogle arbejdspladser i det direkte landbrug. Desværre har vi jo ingen slagterier, mejerier eller den slags forarbejdning, men vi har en stor primærproduktion, siger Bent Bjørndahl Graversen.

 Opgørelsen over antallet af beskæftigede i fødevareklyngen i de enkelte kommuner er et særudtræk, som Danmarks Statistik har lavet til fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Det har de gjort i forbindelse med, at fødevareministeren i Folketingets Fødevareudvalg blev bedt om at redegøre for, hvor stor en andel i procent af den samlede beskæftigelse i hver kommune, der udgøres af beskæftigede i fødevare- og landbrugssektoren.

Se top 20 og bund 20 her. (Link til Folketingets hjemmeside)


Læs også