EU-enighed om at sætte stopper for selskabers skattesnyd

Nye regler skal sikre, at selskabskonstruktioner med moder- og datterselskaber ikke anvendes til skatteunddragelse

EU-landene går nu efter mor og datter.

Det skal således være slut med at misbruge selskabskonstruktioner med moder- og datterselskaber til skattespekulation og skatteunddragelse.

Det er formålet med den revision af EU's moder-datterselskabsdirektiv, som netop er blevet vedtaget på et EU-rådsmøde i Bruxelles. 

- I regeringen har vi længe arbejdet for at dæmme op for skattesnyd og -spekulation i Europa, men det var i lang tid en kamp op ad bakke, da landene ikke kunne blive enige. Lige nu har vi heldigvis momentum på grund af de mange historier om skattely. Det betyder, at vi nu er blevet enige om en meget ambitiøs aftale, som sikrer, at EU-reglerne ikke misbruges til skatteunddragelse, og det er jeg utrolig tilfreds med, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i en pressemeddelelse.

Et moderselskab har ofte placeret datterselskaber i flere EU-lande. Derfor har EU indført fælles EU-regler for beskatning af moder- og datterselskaber, der har base i forskellige medlemslande. Formålet er at ophæve dobbeltbeskatning af koncernens indkomst og sikre fair konkurrence mellem selskaber – uanset i hvilke EU-lande de har hjemsted.

- Der har imidlertid været eksempler på, at selskaber i EU-lande er blevet misbrugt som skuffeselskaber eller andre typer af gennemstrømningsselskaber, med det formål at unddrage skattebetaling, lyder det fra Skatteministeriet.

Gang i lovgivningen

For at stoppe den praksis er der med aftalen opnået enighed blandt EU’s medlemslande om at indføre en obligatorisk omgåelsesklausul vedrørende beskatningen af udbytter fra datterselskaber til moderselskaber inden for EU.

Et bredt flertal i Folketinget bakkede i sidste uge op om at indføre misbrugsklausulen i dansk lov.

Med tirsdagens aftale vil regeringen ifølge Skatteministeriet straks sætte gang i det lovgivningsarbejde, der skal implementere misbrugsklausulen i dansk lovgivning.

Læs også