Sådan finder du selv fejlene

For nogle landmænd nærmer deadline sig for syn af sprøjten, og planteavlskonsulent Lasse Skov Rodkjær har set nærmere på de typiske mangler

Det er tid for en del landmænd at få det lovpligtige syn på deres marksprøjte.

Og efter en række sprøjtesyn i efteråret er der særligt tre punkter, der skiller sig ud som de typiske fejl og mangler, konstaterer planteavlskonsulent hos Agri Nord Lasse Skov Rodkjær, der udfører sprøjtesyn:

- Vi har set mange sprøjter, hvor dyserne er for slidte – til trods for, at de kun er to år gamle. Mange landmænd er ikke opmærksomme på, hvor hurtigt dyserne bliver slidt op. De må maksimalt afvige ti procent, og jeg har set afvigelser på op til 55 procent.

Lasse Skov Rodkjær peger også på, at manometret skal være retvisende op til ti bars tryk:

- Indtil videre har jeg endnu ikke synet en sprøjte, som ikke havde brug for at skifte manometret. Derfor anbefaler jeg, at man køber det, inden syn af sprøjten. På den måde kan man skifte det med det samme, hvis det er nødvendigt, og måske undgå at sprøjten dumper syn og man dermed skal betale for, at jeg eller en anden certificeret synsmand skal ud to gange.

Kritiske øjne

Hos Agri Nord anbefaler man, at landmanden selv gennemgår sprøjten med kritiske øjne inden syn. Den tredje af de typiske fejl vil man selv kunne spotte uden brug af særligt udstyr. Det handler nemlig om luftindtag på sugesiden. Hvis der er problemer her, vil man se, at slangerne pulserer – populært sagt kan man sige, at de hopper.

Sprøjten skal være intakt og tæt – så ikke noget med at dryppe. Dyserne skal naturligvis være ens.

Er din sprøjte ældre end fem år, skal den synes. Tidspunktet afhænger af dit CVR-nummer.

Agri Nord oplyser, at ender nummeret på nul, et eller to, er der deadline for syn den 26. november.

Læs også