Dyrlægeforeningens formand, Carsten Jensen, er ude på tynd is, når han i pressen kalder det en katastrofe, hvis kvæglandmænd får mere frihed til selv at medicinere. Dyrlægeformanden kalder det at ”gamble med folkesundheden”, at den nye kvægaftale vil ligestille sundhedsrådgivningen for kvæg med svineområdet.

- Carsten Jensen taler mod bedre vidende. Vi har nu tre års erfaringer med liberalisering af reglerne for medicinering af køer, og her er det dokumenteret, at forbruget af antibiotika falder. Samtidig er der faldende dødelighed, faldende celletal og højere mælkeproduktion. Udviklingen er altså lige stik modsat af, hvad dyrlægeforeningens formand forsøger at skræmme folk til at tro, siger Gregers Kristensen. Som formand for Brugergruppe Kvæg i Jysk Landbrugsrådgivning reagerer han skarpt på Carsten Jensens kritik.

Mindre behov for antibiotika

- Dyrlægeformanden påstår, at vi får ringere dyrevelfærd, og at syge dyr vil blive fejlbehandlet og gå syge i så lang tid, at der opstår risiko for, at de udvikler resistente bakterier. Forhistorien omkring liberaliseringen i mælkeproduktionen viser det stik modsatte, for de danske malkekøer bliver stadig sundere og får stadig mindre behov for antibiotika. Ingen landmand behandler bare for at behandle, siger Gregers Kristensen.

Derfor er fødevareminister Dan Jørgensens forslag også helt i tråd med ønskerne om øget dyrevelfærd, mener Gregers Kristensen.

- Vi har leveret lavere dødelighed og et medicinforbrug, der det seneste år er faldet med seks procent, samtidig med at mælkeproduktionen var rekordhøj. På fire år er antallet af behandlinger mod yverbetændelse faldet 29%.

Det er resultater, der viser, at samspillet og rollefordelingen mellem landmand og dyrlæge virker så godt, at der er basis for en yderligere liberalisering, mener han.

Behandlingsvejledning

I dag kan landmanden selv i visse situationer behandle sine dyr, uden at dyrlægen tilser dem først, men forud for behandlingen har den praktiserende dyrlæge lavet en behandlingsvejledning og valgt den medicin, der skal bruges til den konkrete diagnose.

- Vi hilser en yderligere liberalisering velkommen, fordi dyrlæger i dag bruger rigtig meget tid, papirarbejde og bureaukrati på at undersøge raske dyr. Det skulle vi gerne ud over, så landmanden og dyrlægen får frihed til at finde løsninger på de problemer, der rent faktisk er, mener Gregers Kristensen.

Jba