Flest salmonella-smittede efter udlandsrejser
For tredje år i træk er der ikke registreret tilfælde af salmonella i smitteregnskabet på grund at dansk produceret kyllingekød
Og godt halvdelen af de smittede blev syge i forbindelse med rejser uden for landets grænser. Det viser en ny rapport, som DTU Fødevareinstituttet sammen med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen har udarbejdet over forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet blev der således i 2013 indberettet 1.136 salmonellainfektioner blandt danskerne. Det er det laveste antal, siden handlingsplaner til bekæmpelse af salmonella blev indført i 1990’erne.
Ingen af tilfældene skyldtes smitte fra dansk produceret kyllingekød:
- Danmark har været et foregangsland i forhold til at bekæmpe salmonella i kyllingekød og æg. Når vi ser på tallene fra de seneste tre år, er det helt tydeligt, at den fælles indsats, som producenter, myndigheder og forskere har ydet for at gøre fersk kyllingekød salmonellafrit, har givet resultater, siger specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet til instituttets hjemmeside.
Flest infektioner
Blandt de salmonellatilfælde, som ikke var forbundet med rejse, var dansk produceret svinekød ifølge rapporten i 2013 den fødevarekilde, der blev forbundet med flest infektioner – nærmere bestemt cirka 12 procent af de indberettede salmonellatilfælde. Det er en stigning fra 2012, hvor antallet var otte procent.
- Stigningen skyldes primært, at vi sidste år havde både et landsdækkende og et lokalt udbrud, hvor dansk produceret svinekød var smittekilden, lyder forklaringen fra Birgitte Helwigh.