Allerede kort tid efter Roskildeskuets åbning på første skuedag, var der stor interesse om få grise, der udstilles til lejligheden og som efterfølgende må lade livet.

I år er grisene samlet i hal 6, der bærer banneret »Griseriet«.

Til trods for, at griseudstillingen i år er placeret noget mere perifært i forhold til tidligere år, så var der allerede stuvende fyldt i hal 6, blot 3 kvarter efter dyrskuet slog dørene op. Og det til stor tilfredshed blandt »Griseriets« arrangører.

Griseriet indeholder både en sti med Duroc-grise, og de rødbrune grise var noget af et trækplaster. De blev klappet livligt af både børn og voksne, da avisen lagde vejen forbi. Griseriet byder dog også på to forskellige farestier - en med en løsgående so - og en med en fikseret so med grise. Og eftersom griseriet netop skal fortælle om moderne svineproduktion, er samtlige vægge prydet med billeder fra moderne stalde.

Uge fortæller byboere

- Jeg står her mellem de to stier, for det er vigtigt at forklare folk, hvorfor vi holder søerne som vi gør.

- De ved jo ikke, at den løse so skider over det hele, så der er svært at holde rent, og grisene lettere bliver syge, forklarer Knud Kjær Knudsen, Hvalsø, der er en af de mange unge, der i 4-timers svarer på spørgsmål fra de mange besøgende.

- Når jeg står her, så skyldes det, at jeg gerne vil være med til at skabe en forståelse for dansk svineproduktion, for jeg vil gerne have, at der også er et erhverv, når jeg er færdig med min uddannelse, forklarer Knud Kjær Knudsen, der er søn af Peter Kjær Knudsen, der sidder i VSP's bestyrelse.

Og for den unde landmand er det ikke nyt at formidle for byboere, eftersom hans storebror var en af de unge landmænd i udsendelsen »De unge landmænd«, der har kørt på TV i foråret.