Robotskraber er helt i top

Hos Verner Kjærgård ved Ribe er de ikke i tvivl om, at købet af en robotskraber var den helt rigtige beslutning

De 140 malkekøer er blevet markant roligere i stalden og klovsundheden er væsentligt bedret, efter at Verner Kjærgård, Ribe, valgte at skifte sit kædeskraberanlæg ud med en robotskraber.

- Vi har stort set halveret problemet med hulrum i benene, fortæller han.

Han valgte at skifte fra kædeskraberanlæg, da muligheden bød sig med tilskud på 40 procent. Med forventning om nedsat behov for dyrlæge og klovbeskærer blev han enig med sig selv om, at det ville være rentabelt inden for et par år. Og forventningerne er blevet indfriet.

- Med de erfaringer jeg har i dag, ville jeg købe det også uden de 40 procent i tilskud. Det virker rigtigt godt.

Almindelig slitage

Robotskraberen har været i brug godt halvandet år, og der har netop været behov for at udskifte trækhjulet. Verner Kjærgård betegner det som almindelig slitage og fortæller, at han fra producentens side har fået at vide, at man skal påregne udskiftning af trækhjul hvert år.

- Og det er heldigvis til at overkomme, siger han.

Valget er faldet på en robotskraber fra DeLaval.

- Her fik vi en fornuftig pris, og så er jeg DeLaval-mand, siger Verner Kjærgård.

14-15 gange i døgnet

Robotten kører 14 til 15 gange i døgnet og sørger for, at spaltegulvet og dermed også sengene er rene. I stedet for skraberanlægget, der først kører, når der er en større mængde møg, kører robotten jævnt hele døgnet, hvilket betyder, der på intet tidspunkt, ligger større samlinger af møg.

- Køerne går ikke og søber i deres egen møg, og de slæber ikke noget med op i sengene. Det er en kæmpe fordel, lyder det fra Verner Kjærgård.

- Sammenholdt med, at vi også undgår, at køerne går og træder på kæderne og dermed får trykninger, sår og infektioner til følge, ja, så er robotten det helt rigtige valg. Køerne kan se den, og de går udenom, siger Verner Kjærgård.

Læs også