Det er vigtigt at gøre sig klart, på hvilken måde ens ensilage skal benyttes, idet der er væsentlig forskel på behovet for protein, om der er tale om græs- eller majsensilage som hovedfoderkilde.

- Køernes proteinbehov er en væsentlig faktor, når der tales ensilering, idet der er forskel på, om man ønsker et nedbrydeligt protein til forsyning af vommikroberne eller et bypass-protein, der fordøjes i tarmen og bidrager til, at aminosyrerne absorberes fra tarmen.

Sådan lød budskabet fra seniorforsker Martin Weisbjerg, Institut for Husdyrvidenskab, Foulum, ved plantekongressen tidligere på året.

Hvis hovedfoderkilden er majsensilage og roefoder, er der behov for et højt proteinindhold i græsensilagen, hvor der modsat er krav om et mere moderat proteinindhold, hvis græsensilagen er den dominerende foderform, og man ønsker en lav nedbrydningsgrad i vommen.

Gødningsniveauet

- Det er vigtigt at koncentrere sin indsats omkring ensileringen i både dyrkningen og i selve ensileringen, påpeger han.

Proteinkoncentrationen afhænger i græs overvejende af gødningsniveauet. Det er derfor vigtigt at tilpasse det tildelte niveauet netop til det ønskede behov.

I ensileringsprocessen reduceres proteinnedbrydningen af en begrænset forgæring, hvilket kan ske ved øget fortørring eller med hjælp af visse ensileringsmidler, såsom myresyre.

Den begrænsede forgæring påvirker foderoptagelsen positivt - især for meget fugtige afgrøder.

- Der er risiko for, at den positive effekt af øget tørstofindhold vil modvirkes af øget bladspild i marken og reduceret stabilitet af ensilagen efter åbning af ensilagestakken, lyder det fra Martin Weisbjerg. 

Rødkløver nedbrydes mindre

Forsøg med ensilering i laboratorium har vist, at rødkløverprotein nedbrydes mindre under ensileringsprocessen end hvidkløver og især lucerne, rajgræs og rajsvingel.

Proteinnedbrydningsgraden i vommen var lavere for rødkløver end for rajsvingel og lucerne. Det skyldes ifølge Martin Weisbjerg en lavere opløselighed og lavere nedbrydningshastighed af proteinet.

- Rødkløverproteinet har en lavere nedbrydning under ensilering og i vommen og en lavere totalfordøjelighed sammenlignet med de øvrige græsmarksafgrøder. Samlet er den lavere proteintilgængelighed i rødkløver positiv for proteinværdien, siger Martin Weisbjerg.