Regeringen, SF, Enhedslisten og De Konservative nåede for nylig frem til en politisk aftale om en klimalov i Danmark.

En lov som skal sikre, at udviklingen frem mod 2050, hvor det er målsætningen, at Danmark er et lavemissionssamfund, skal foregå i et passende tempo under hensyn til vækst og udvikling. De samme partier aftalte samtidig, at de står bag regeringens mål om at nedsætte udledningen af drivhusgasser med 40 procent frem mod 2020 i Danmark.

Hos Landbrug & Fødevarer har man netop indsendt sit høringssvar til den nye klimalov. Og herfra er der langt fra opbakning til den nye klimalov, som man  tydeligt ikke mener tager passende hensyn til vækst og udvikling.

- Forslaget til klimalov er udtryk for en meget uheldig territorial osteklokketankegang. Især med den her overambitiøse målsætning om 40 procent reduktion, så risikerer vi at sende blandt andet fødevareproduktion ud af Danmark og ud til lande, hvor klimaeffektiviteten er lavere, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

 

Et paradoks

Han forklarer, at han mener, at det er noget af et paradoks, når Danmark i sit forsøg på at blive et grønt forbillede, handler på en sådan måde, at man i det store hele lige frem skader klimaet ved at flytte produktion ud af landet til mindre klimavenlige produktioner andre steder med den nye klimalov.

Da drivhusgasudledningerne desuden reguleres på EU-niveau, finder Landbrug & Fødevarer, at en national klimalov i det hele taget er unødvendig.

- Og vi har lige fået en særdeles ambitiøs energiaftale fra marts 2012, hvor man jo har udsigt til at ville påføre både boligejere og danske erhvervsdrivende meget store omkostningerne i jagten på at nå 34 procent reduktion af drivhusgasser, siger Flemming Nør-Pedersen.

 

Nedsætter klimaråd

Den nationale tankegang er dog ikke det eneste, som Landbrug & Fødevarer er utilfredse med i den nye klimalov. I forbindelse med klimaloven bliver der således oprettet et klimaråd. Det bliver et råd bestående af uafhængige eksperter, som skal rådgive regeringen om, hvordan man lettest og billigst omstiller Danmark til et lavemissionssamfund.

Klimarådet skal være med til at skabe oplysning og debat om, hvordan den grønne omstilling skal ske, så borgere og virksomheder kan deltage og bidrage aktivt.

I Landbrug & Fødevarer mener man dog, at klimarådet er helt unødvendigt. Her mener man, at vismændene i Det Miljøøkonomiske Råd gør et ganske glimrende arbejde. I denne uge kom vismændene blandt andet med en rapport, hvor de kalder regeringens klimapolitik for alt for dyr og for vækstdræbende.

- Det her klimaråds opgaver vil jo overlappe rimelig meget Det Miljøøkonomiske Råds opgave. Og jeg kan da ikke lade være med at tænke på, at fordi man får nogle råd, som man ikke har lyst til at følge, så etablerer man lige et nyt råd, som kan give en de »rigtige« råd, siger Flemming Nør-Pedersen.

 

Hænger ikke godt sammen

I forbindelse med de økonomiske vismænd kom med deres rapport i denne uge, lød det fra klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R), at nogle jo er nødt til at gå foran i kampen for et bedre klima og i at forhindre, at temperaturstigningen på hele kloden ikke stiger til mere end to grader.

Flemming Nør-Pedersen kan dog ikke forstå, at ministeren ikke vil lytte til de økonomiske vismænd.

- De radikale har sagt, at de lytter til eksperter. Derfor er det også forbløffende, at når der kommer nogle meget klare anbefalinger fra Det Miljøøkonomiske Råd, så vælger man så at sidde det fuldstændig overhørigt og bare køre videre med national politik i forhold til en international problemstilling. Det hænger ikke ret godt sammen, siger Flemming Nør Pedersen.