Vil give kompensation for at holde kalve i Danmark

Fødevareminister Dan Jørgensen finder det uacceptabelt, at der hvert år eksporteres tusindvis af kalve til Holland.

Det skal være slut med danske kalve, der bliver kørt til Holland og fedet op på sødmælk. Når kalve bliver fedet op på en diæt, der består af mælk og næsten ingen fibre, går det ud over dyrevelfærden. Derfor er Dan Jørgensen nu klar med støtte til danske landmænd, så de kan beholde kalvene i Danmark.

- Kalvene har ikke godt af at blive fedet op på sødmælkspulver, det har mærkbare konsekvenser for deres helbred. Kalvene er drøvtyggere, og hvis de ikke får ordentlig føde, betyder det, at deres maver ikke udvikles ordentligt, hvilket kan medføre både diare, blodmangel og unormal adfærd hos kalvene. I Danmark er sødmælkskalveproduktion ikke tilladt, fordi vi mener, det er i strid  med dyreværnsloven. Derfor håber jeg, at vi kan finde frem til en aftale med landbruget, siger fødevareminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Fødevareministeren er parat til at målrette op imod 180 millioner kroner om året i støtte, så kvægbranchen kan opfede kalvene i Danmark.

Afviser at udskyde lov

Landbrug & Fødevarer har i sidste uge i et brev til fødevareministeren foreslået, at man stopper eksporten af sødmælkskalve mod man til gengæld at udskyder velfærdskrav, blandt andet med  krav om sengebåse til alle malkekøer, som blev vedtaget af Folketinget i 2010. Men det vil Dan Jørgensen ikke være med til.

- Jeg er klar over, at kvægbranchen er trængt, men det skal ikke gå ud over dyrene. Jeg vil gerne være med til at hjælpe til, at kvægbranchen får en økonomiske håndsrækning, men jeg må også insistere på, at vi stadig holder fast i dyrevelfærden. Desuden er der meget der tyder på, at det ikke vil give en økonomisk gevinst for landmændene, at udskyde kravet om sengebåse til alle malkekøer, da man opnår en markant højere mælkeydelse ved at tilgodese køernes naturlige behov for hvile, siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeren fortæller, at han er parat til også at se på yderligere initiativer, der kan hjælpe den trængte kvægbranche.

Læs også