Landbrugets forhold som da Danmark kom i EF

I 2015 slutter 10 lande i Sydøstasien sig sammen efter EU-model, og et eksploderende marked med 600 millioner forbrugere åbner sig

Hvis man som dansk landmand kunne skrue tiden tilbage til årene umiddelbart før Danmarks indtræden i EF i starten af 70’erne, hvilke investeringer ville man så fortage sig?

Mange vil nok svare at købe jord eller investerer i animalsk produktion.

Stort set samme situation befinder de 10 sydøstasiatiske lande, som i dag danner handelsorganisationen ASEN, sig i.

Tilbage i 2003 vedtog man en 12-årig proces, som i december 2015 skulle slutte med, at de 10 lande åbnede deres grænser til fri bevægelighed af arbejdskraft, kapital, handel og investeringer efter samme model, som vi i dag har i EU. Det skriver seneste udgave af Udvikling, som udgives af Danida i Udenrigsministeriet.

Tigerøkonomier

I disse dage er der kun 24 måneder til målet nås og dermed oprettelsen af AEC, der står for ASEAN’s Økonomiske Fællesskab. Og processen er forløbet godt med cirka 78 procent af de mange nødvendige aftaler på plads, herunder den omfattende aftale om arbejdskraftens fri bevægelighed.

Forskellen til det europæiske EU omkring 1970 er, at her er tale om 10 lande, der økonomisk buldre derud med årlige vækstrater omkring fem til syv procent for en befolkning, der er næsten dobbelt så stor, som befolkningen i EU.

Forventningen er – skriver Udvikling videre – at det nye, åbne marked fra december 2015 vil accelerer væksten yderligere og skabe en stor købedygtig middelklasse af forbrugere, som vil efterspørge sikre og forædlede fødevarer.

Læs også