GM-foder til danske slagtekyllinger
Stigende foderpriser og ændring i efterspørgsel får Dansk Slagtefjerkræ til at bortfalde kravet om non-GM-foder
Fra 1. februar vil der ikke længere blive stillet krav om, at danske kyllinger skal fodres med foder, der ikke er genmodificeret - det såkaldte non-GM-foder.
Beslutningen er truffet af en enig bestyrelse i Dansk Slagtefjerkræ, som består af både producenter, slagterier og rugerier.
- Slagtekyllingerne er de sidste af produktionsdyrene i det konventionelle landbrug, som er blevet fodret med non GM-foder. Vi anser derfor skiftet som et led i en naturlig udvikling i landbruget, og vi må også forholde os til, at vores kunder i stor udstrækning er holdt op med at stille krav til non GM-foder, siger bestyrelsesmedlem i Dansk Slagtefjerkræ og direktør for slagteriet Danpo A/S, Jes Bjerregaard.
- Det eneste ansvarlige at gøre
Cirka 80 procent af verdens sojaproduktion er GM, og det er blevet - og bliver stadigt - vanskeligere og forbundet med stadig større omkostninger at skaffe og adskille non GM-soja, lyder det fra branchen.
- Samtidig konkurrerer vi med virksomheder på det internationale marked, hvor GM foder anvendes, og det bestemmer prisniveauet på markedet og de priser, vi kan opnå for vores varer. Det eneste ansvarlige, vi kan gøre for at sikre den danske slagtekyllingeproduktion og dens cirka 2.500 danske arbejdspladser, er at justere på omkostningerne, og her er foderet en af de sidste muligheder, der er tilbage.
Dansk Slagtefjerkræ forventer, at der i Danmark i 2014 produceres cirka 117 millioner slagtekyllinger.