Kernemajs i sofoderet får søerne til at malke godt, og foderforbruget hos slagtesvinene er lavt, viser erfaringerne hos svineproducent
Midt i oktober begynder høsten af 200 hektar kernemajs til
svinefoder for sjette år i træk hos Jens Peter Nissen på Vonsmose i Nr.
Vilstrup ved Haderslev.
Den sønderjyske bedrift drives med 720 årssøer og
opfedning af 22.000 slagtesvin på årsbasis.
- Jeg ville nødigt undvære majsen i foderplanen, siger
driftsleder for slagtesvinene og markbruget, Peter Kjær.
Til søerne og grisene op til 30 kg udgør kernemajs 35
procent af korndelen sammen med cirka 45 procent byg og cirka 20 procent hvede.
I slagtesvinestaldene er andelen af kernemajs i korndelen oppe på 45 procent -
her sammen med omkring 20 procent byg og cirka 35 procent hvede.
Store og sunde fravænningsgrise
- Vi ligger på 30 grise pr. årsso, og søerne malker rigtig
godt med majs i foderrationen til de diegivende søer. Resultatet er virkeligt
trivelige grise, der er store og sunde ved fravænning. Og det bliver de ved med
at være også i slagtesvinestaldene, fortæller Peter Kjær.
I klimastaldene ligger dødeligheden på omkring to procent.
- Et stort plus ved kernemajs til slagtesvinene er, at
halebid praktisk talt aldrig forekommer, siger den sønderjyske driftsleder.
Med kernemajs i foderet ligger foderforbruget i
slagtesvinestaldene på Vonsmose også rigtig lunt i svinget. Gennemsnittet for
det seneste år ligger på 2,72 foderenheder pr. kg tilvækst. Og i det senest
opgjorte kvartal er der kun brugt 2,65 foderenheder pr. kg tilvækst.
1.009 gram daglig tilvækst
Den gennemsnitlige daglige tilvækst hos slagtesvinene ligger
ifølge den seneste opgørelse på 1.009 gram.
- Efter at vi er begyndt at tilsætte to promille kofa-syre
til vådfoderet, fordi det har været svært at styre kernemajsen fra sidste år i
siloen, er dødeligheden hos slagtesvinene faldet fra to til en enkelt procent.
Grisene er så nemme at passe, at det er en fornøjelse, siger Peter Kjær.
Det eneste tilsyneladende minus ved kernemajs i
foderrationen til slagtesvinene er kødprocenten, der er opgjort til 59,6 for
det seneste år. Peter Kjær er dog ikke i tvivl om, at dette minus til fulde
opvejes af det lave foderforbrug og den lave dødelighed.