Landbrugsskoler: Nej tak til reform

Erhvervsuddannelser, der kæmper med højt frafald blandt elever, kan lære af landbrugsskolerne, mener skolerne selv i udspil til reform

Her i efteråret har regeringen barslet en større reform på erhvervsuddannelsesområdet. Det sker som konsekvens af, at erhvervsuddannelsessystemet er trængt af blandt andet stort frafald, mangel på praktikpladser og af, at dramatisk færre unge søger ind på erhvervsuddannelserne.

Når 9. klasse er afsluttet, vælger flere og flere unge således en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse.

Et af de punkter, som i den seneste tid har skabt stor debat omkring regeringens kommende reform af erhvervsuddannelserne, har været, at man fra den borgerlige fløj samt arbejdsmarkedets parter, LO og Dansk Arbejdsgiverforening har forlangt, at eleven som minimum skal have bestået dansk og matematik for at starte på en erhvervsuddannelse. Dette synspunkt deles ikke hos Danske Landbrugsskoler.

- Folkeskolens afgangsprøve fortæller intet om, hvor godt hænderne er skruet på hos en elev. En egenskab, som stadig er en væsentlig del af grundlaget for, at vi får uddannet dygtige håndværkere. Som erhvervsskoler skal vi selvfølgelig ikke afvise potentielt dygtige håndværkere alene på grund af et karaktergennemsnit, lyder det fra Danske Landbrugsskoler, som netop er kommet med sine anbefalinger til en kommende reform på erhvervsskoleområdet.

Ikke behov for stor reform

I det hele taget mener man på landbrugsskolerne ikke, at der er behov for den store reform på landbrugsskoleområdet.

- Vores vurdering er i øvrigt, at der isoleret set ikke er behov for nogen reform på landbrugsuddannelsesområdet, da vi på landbrugsskolerne fortsat har en relativ stor indgang med et meget beskedent frafald.

- Vi tror endvidere, at de øvrige erhvervsskoler kan lære en del af os i forhold til at tackle eleverne, herunder gennemført konsekvens i forbindelse med mødepligt, aflevering af opgaver, aktiv deltagelse, opførsel mv., hvilket er en naturlig og nødvendig del af hverdagen under et kostskoleophold, lyder det således i udspillet.

En måde at tiltrække flere til landbrugsskolerne kan ifølge Danske Landbrugsskoler være, at man kobler flere gymnasiale fag til erhvervsuddannelserne. På den måde kan man også bedre tiltrække de bogligt stærke elever, mener man.

Læs også