Formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg Peder Philipp erkender, at arbejdet med at gøre kvægbruget salmonellafrit ikke er slut
Målet er, at salmonella skal være udryddet i danske
kvægbesætninger senest i 2016.
Men formanden for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder
Philipp, indrømmer, at der er et stykke vej endnu, før kvægbruget er i mål.
- Vi må dog erkende, at arbejdet med at gøre
kvægbruget fri for salmonella ikke er gået så hurtigt som forventet og ønsket.
Vi er kommet meget langt, men mangler fortsat de sidste få procent, siger
Peder Philipp i en pressemeddelelse.
Udtalelsen kommer på baggrund af Dansk Zoonosecenters nye rapport,
der blandt andet viser, at dansk oksekød i 2012 var årsag til godt syv procent
af det samlede antal salmonellainfektioner hos mennesker i Danmark.
- Udviklingen er stagneret
Landbrug & Fødevarer, Kvæg peger på at dansk kvægbrug gennem
en årrække har arbejdet fokuseret på at udrydde salmonella. I 2007 blev
der sat et saneringsprogram i gang med ambitionen om, at bakterien var udryddet
senest ved udgangen af 2014. Siden da er det lykkedes at nedbringe antallet af
malkekvægbesætninger med tegn på salmonella fra knapt 20 procent til 7,6
procent i juni 2013.
- Udviklingen er, trods en stor indsats,
desværre stagneret gennem de seneste to-tre år. Det er derfor, vi – i
samarbejde med myndighederne – nu strammer op på indsatsen med nye tiltag og en
målsætning om salmonellafrit kvægbrug i 2016, siger Peder
Philipp.
Han forklarer, at de nye initiativer betyder, at det bliver
obligatorisk at opstille handlingsplaner med mål og metoder for bekæmpelsen i
smittede besætninger. Det skal ske i samarbejde med dyrlægen. For det
andet bliver landet fra 15. juli i år opdelt i områder med lav og høj forekomst
af Salmonella. Fra den dag vil det ikke være tilladt at flytte kvæg fra områder
med høj forekomst til områder med lav forekomst.
- Vi tager
vores ansvar som leverandør af sunde fødevarer til danskerne meget alvorligt.
Og med de nye tiltag er det efter min vurdering realistisk, at vi når målet om
et salmonellafrit kvægbrug i 2016, lyder det fra Peder Philipp, der
understreger, at man roligt kan spise dansk oksekød.