Kvægformand: Brug for større indsats mod salmonella

Formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg Peder Philipp erkender, at arbejdet med at gøre kvægbruget salmonellafrit ikke er slut

Målet er, at salmonella skal være udryddet i danske kvægbesætninger senest i 2016.

Men formanden for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder Philipp, indrømmer, at der er et stykke vej endnu, før kvægbruget er i mål.

- Vi må dog erkende, at arbejdet med at gøre kvægbruget fri for salmonella ikke er gået så hurtigt som forventet og ønsket. Vi er kommet meget langt, men mangler fortsat de sidste få procent, siger Peder Philipp i en pressemeddelelse.

Udtalelsen kommer på baggrund af Dansk Zoonosecenters nye rapport, der blandt andet viser, at dansk oksekød i 2012 var årsag til godt syv procent af det samlede antal salmonellainfektioner hos mennesker i Danmark.

- Udviklingen er stagneret

Landbrug & Fødevarer, Kvæg peger på at dansk kvægbrug gennem en årrække har arbejdet fokuseret på  at udrydde salmonella. I 2007 blev der sat et saneringsprogram i gang med ambitionen om, at bakterien var udryddet senest ved udgangen af 2014. Siden da er det lykkedes at nedbringe antallet af malkekvægbesætninger med tegn på salmonella fra knapt 20 procent til 7,6 procent i juni 2013.

- Udviklingen er, trods en stor indsats, desværre stagneret gennem de seneste to-tre år. Det er derfor, vi – i samarbejde med myndighederne – nu strammer op på indsatsen med nye tiltag og en målsætning om salmonellafrit kvægbrug i 2016, siger Peder Philipp.

Han forklarer, at de nye initiativer betyder, at det bliver obligatorisk at opstille handlingsplaner med mål og metoder for bekæmpelsen i smittede besætninger. Det skal ske i samarbejde med dyrlægen.  For det andet bliver landet fra 15. juli i år opdelt i områder med lav og høj forekomst af Salmonella. Fra den dag vil det ikke være tilladt at flytte kvæg fra områder med høj forekomst til områder med lav forekomst.

- Vi tager vores ansvar som leverandør af sunde fødevarer til danskerne meget alvorligt. Og med de nye tiltag er det efter min vurdering realistisk, at vi når målet om et salmonellafrit kvægbrug i 2016, lyder det fra Peder Philipp, der understreger, at man roligt kan spise dansk oksekød.

Læs også