Det halter med at få frugt og grønt på tallerkenen
En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at de forbrugere, der tror, de har sunde kostvaner, ikke altid har ret
Det er langt fra alle danskere, der spiser 600 gram frugt og grønt hver dag.
Det viser en ny rapport, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen.
Rapporten ”Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner” er resultatet af en todelt undersøgelse af, hvad danskerne faktisk spiser - og hvad de danskere, der mener, at de spiser sundt reelt spiser. Det oplyser Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
Resultatet viser blandt andet, at kun 40 procent af de, der i høj grad mener, de har sunde kostvaner, spiser mindst 600 gram frugt og grønt hver dag. Værst ser det ud for mændene, hvor blot 15 procent af de, der mener, de har sunde kostvaner, får nok frugt og grønt.
Chefkonsulent i Markedsudvikling og Afsætning hos Landbrug & Fødevarer Winnie Pauli mener, at rapporten giver stof til eftertanke:
-Rapporten viser, at danskerne faktisk prioriterer sunde fødevarer til hovedmåltiderne i hverdagen. Det er weekenden, der bliver for usund og for lang. Så vi skal have fundet bedre alternativer, så valget ikke så ofte falder på mad med meget sukker, fedt og tomme kalorier, siger Winnie Pauli i pressemeddelelsen.
Hun fremhæver forskellene i opfattelsen af ”det gode liv”, mellem de, der reelt spiser sundt, og de, der hovedsageligt tror, at de spiser sundt:
-De der reelt har sunde kostvaner, tænker også på sunde måltider som en del af ”det gode liv”. Det gør de, fordi sund kost giver dem velvære samtidig med, at sunde måltider forbindes med smag og nydelse. De spiser også usundt af og til og især i weekenden, men det usunde, sukkerholdige og fede bliver ikke nødvendigvis forbundet med det gode liv, sådan som det gør for de andre. Det betyder altså meget for ens kost, om man synes sund kost er en plage eller en nydelse i sig selv.