Avis: Mælkeproducenter ramt af konkurser

32 af Arlas danske andelshavere er gået konkurs eller sendt på tvangsauktion i år. Det skriver Jyllands-Posten tirsdag

Bankerne presser stadig flere mælkeproducenter ud af erhvervet.

Således har Arla 32 gange i 2012 registreret, at mælkeleverancerne fra en andelshaver er indstillet, fordi bedriften er gået konkurs eller sendt på tvangsauktion. Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Ifølge avisen bliver antallet betegnet som usædvanligt højt. Det skyldes en kombination af faldende mælkepriser og stigende foderpriser.

- Det er forfærdeligt

Blandt andet i Vestjylland mærker man presset.

- I nogle tilfælde afviser banken at hæve kassekreditten og tvinger i stedet landmanden til at fyre en medarbejder for at skabe økonomisk luft. Samtidig hæves rentemarginaler og bidragssatser, og landmande afskæres i nogle tilfælde fra at foretage nødvendige investeringer, siger regionsformand i Arla Viggo Bloch til Jyllands-Posten.

- Det er forfærdeligt, når banken på den måde øger presset på mennesker, der i forvejen står i problemer til halsen og dag efter dag kæmper for at redde deres gård, tilføjer han.

Ifølge direktør i Jyske Bank Benny Laibach Pedersen kigger banken mere på likviditeten end på bundlinjen hos mælkeproducenterne. Han siger til Jyllands-Posten, at Jyske Bank typisk ser 12 måneder frem og vurderer, om likviditeten kan hænge nogenlunde sammen.

- Generelt er vores indstilling, at vi spiller med, hvis landmanden har en stærk produktivitet, lyder det fra Benny Laibach Pedersen.

Læs også