Finn Dyrvad bor sammen med sin familie på en mindre landejendom i Kirke Hyllinge, og han har altid kalket sit murværk – uden problemer.
Siden 2009 har Finn Dyrvad boet med sin familie på Aahøjgård i Kirke Hyllinge. Gården har otte hektar, som er forpagtet ud med raps. Han er oprindelig møbelpolstrer af profession, men kalker og murer selv, og det har han gjort hele livet. I Finn Dyrvads barndom kalkede man alt, og arbejdet holder.
- Jeg har blandt andet læst mig til i Landbrug Øst, at kalk af landbrugsejendommen, eller en hvilken som helst anden ejendom, skal foretages hvert år, og det mener jeg bestemt ikke. Kalk er et fantastisk materiale, som faktisk kan holde flere år.
- Derfor vil jeg slå et slag for arbejdet med kalkning. Jeg fornemmer nemlig, at flere virksomheder forsøger at afskrække folk fra at kalke, og det er en skam.
Holder op til ti år
På Frilandsmuseet kalker man hvert tiende år, forklarer Finn Dyrvad. Desuden har man altid kalket mange af de danske middelalderkirker, men slet ikke på årlig basis. Nærmere hvert femte eller sjette år.
Samtidig understreger Finn Dyrvad, at spørger man sagkundskaben selv – altså Frilandsmuseet eller Rådvad Centreret – får man at vide, at kalken kan holde op til ti år.
- Der er såkaldte eksperter, som påstår, at kalken kan regne af, hvilket er noget direkte sludder. Kalk er et åndbart materiale, hvor vandet kan trænge ind og ud. Der er ganske enkelt ikke noget så åndbart som kalk, der er et rent naturprodukt, man har anvendt her i landet i flere hundrede år.
- For 30 år siden malede man Dybbøl Mølle i stedet for at kalke med det resultat, at 90 procent af træværket måtte udskiftes, da murene ikke kunne ånde.
Man skal sætte sig ind i arbejdet
Finn Dyrvad understreger, at man selvfølgelig skal sætte sig ordentligt ind i processen. Derfor skal man kende materialerne samt det, man kalker på.
- Først og fremmest binder kalk ikke på cement, ligesom man kun må anvende kulekalk. Stampet kalk duer ganske enkelt ikke. Og så skal man huske at kalke i vejr med høj luftfugtighed, men så har man også et smukt kalket hus eller bedrift i mange år, som ikke skaller. Behandler man kalk, som det naturprodukt det er, findes der ikke noget bedre produkt til at behandle murværk, siger han.
Skulle kalken skalle af alligevel, kan der findes flere forklaringer.
- Har man tidligere kalket for tykt, kan det være den direkte årsag til, at facaden skaller. Og har man overtaget en landejendom, hvor man ikke kender historien for vedligeholdelsen, kan det selvfølgelig være svært at vide, forklarer Finn Dyrvad,som understreger, at kalk også er fremragende indenfor, hvor det skaber et dejligt indeklima.
Håber på kurser og oplysning
Den selvlærte murer håber, at man ude i landboforeningerne kunne fokusere mere på kalkning og andre arbejdsmetoder, som absolut ikke er forældede.
- Jeg tror, at hvis man inden for landbruget havde nogle kurser for landmænd og andre med gamle bedrifter, ville flere kalke deres ejendom. De ville opleve, hvor enkelt arbejdet er, når først man har fået rutinen, for det er virkelig ikke svært.
Det lyder rigtigt
Murer og stenhugger hos Øens Murerfirma A/S, Mads Thorkild Dyhr, har omkring 10 års erfaring med kalkning, og han bekræfter Finn Dyrvads udmelding.
- Hvis man kalker rigtigt, så er det en ganske effektiv og flot måde at vedligeholde sin ejendom på. Og påstanden om, at kalken regner af, er ikke rigtig. Anvender man kuglekalk, og har man en smule rutine med arbejdet, er kalkning en arbejdsmetode, som holder i dag og mange år frem.