På lørdag er det kødkvægets dag. På Hindsholm glæder Henrik Nielsen sig til at vise sine rolige skotter frem.
Hver dag, når Henrik Nielsen kører hjem fra sit arbejde som smed på Kverneland-fabrikken i Kerteminde, glæder han sig til turen ned på græsmarken bag husmandsstedet i Mesinge. På bakken med udsigt over Dalbybugten går hans langhårede skotske højlandskvæg og venter nærmest på hans strigle og kærlige klap.
- Det kan da ikke være mere afstressende. Men når det er sagt, så forpligter det også at have dyr. De passer ikke sig selv, og vil man som jeg have rolige dyr, så kræver det daglig omgang og tilsyn, siger kødkvægavleren og giver det synlige bevis herpå, da han sætter sig til rette på bedriftens overhoved, den seks år gamle tyr, der ellers bærer navnet Brutalis.
Den bliver blot liggende i skyggen ved hegnet, der omkranser de tre hektar græsfold bag Svalehøj, hvor han og Lotte Larsen bor med deres to piger.
- Både når man har børn, men også i det hele taget når dyrene skal være til at omgås ved besøg af inseminør, dyrlægen, eller kolleger og venner, skal de være rolige. Derfor avler vi efter disse egenskaber, siger Henrik Nielsen fra ryggen af Brutalis.
Kødkvægets dag
Sammen med en række kolleger med forskellige kødkvægracer inviterer han på »Kødkvægets Dag« lørdag den 12. maj til åbent hus i sin besætning, som tæller omkring 20 dyr af racen Skotsk Højlandskvæg.
Her glæder han sig til netop at vise, hvor charmerende, rolige og omgængelige dyr kan være, samtidig med de leverer verdens bedste kød.
- Dyrene går ude hele året, og racen vokser langsommere end andre kødkvæg. Derfor får kødet en fantastisk smag. Der er hverken brug for salt eller peber, og så er det både fedt- og kolesterolfattigt kød, som kommer på tallerkenen.
Stor efterspørgsel
Derfor kan Henrik Nielsen slet ikke levere alt det kød, som efterspørges. Også selv om han forlanger 65 kroner kiloet for et kvart eller halvt dyr, først skudt i folden, og derefter slagtet og udskåret efter ønske hos Skallebølle Slagtehus.
- Der skal være en forskel, og det får man også, siger højlandsavleren, som udelukkende sælger kødet til venner og arbejdskolleger.
Han får slagtet en halv snes dyr årligt, men kunne som nævnt afsætte meget mere.
- Drømmen kunne være at have mange flere dyr, men det er svært alene at leve af. Samtidig må det heller ikke blive en fabrik, hvor der ikke er tid til det enkelte dyr.
God oplevelse
Lige fra barns ben har dyr været hans interesse. Det startede med fugle i volierer hjemme som barn, og da han og Lotte købte ejendommen i 1997, var drømmen at have kreaturer gående. Det skete så, da han på dyrskuet i Odense faldt for de langhårede skotter, og siden de to første blev indkøbt hos Jørgen Ove i Veflinge i 2006, er det gået stærkt.
Med købet af yderligere fire avlskøer hos Harriet og Erik Larsen i Krarup er besætningen vokset til nu at omfatte seks køer med afkom, samt ni tyre og fire kvier.
Slagtedyrene slagtes, når de er 18 måneder gamle, og forinden har aftagerne som oftest været på besøg på Svalehøj for at se og røre ved det dyr, som de på et tidspunkt skal sætte tænderne i.
- Det er en rigtig god oplevelse, og det giver netop den baggrundshistorie, som er vigtig og enestående, når man serverer det herlige kød.
Dyrskuedyr
Med udvidelsen af besætningen har Henrik Nielsen også måtte udvide græsningsarealerne. Således har han udover de tre hektar hjemme også 10 hektar eng i Midskov, hvor slagtedyrene primært går, og hvor der også bjærges wrap-hø.
Udover salget af kød sælges også avlsdyr, hvis lejligheden byder sig. Blandt andet håber Henrik Nielsen at kunne afsætte den et år gamle tyr, Gabriel, der som søn af Brutalis i sagens natur ikke kan benyttes i besætningen.
Gabriel er sammen med en kvie, der er afkom efter en canadisk tyr, begge tilmeldt årets dyrskue i Odense.
Siden 2007 har der været dyr med fra Svalehøj i Mesinge, og Henrik Nielsen ser sig igen i år frem til de herlige dage i Odense sammen med dyrene og kollegerne.
I første omgang glæder han sig til at vise de to dyrskuedyr og alle de øvrige »skotter« frem på åbent hus dagen lørdag den 12. maj for et forhåbentlig stort antal besøgende.