Frugt og grønt til Dyrup

Efter 83 år under samme tag som Gasa's blomsterselskab på Lavsenvænget er Gasa Odense Frugt-Grønt flyttet til færre kvadratmeter.

- Og det er herfra, vor nye verden går, lyder det fra Michael Buskbjerg, der i maj i fjor satte sig til rette i stolen som administrerende direktør på Gasa Odense Frugt-Grønt, der i 1929 kom til verden som Gasa Odense og Danmarks første andelsejede selskab med afsætning af både blomster, frugt og grønsager.

Og det er med en betydelig optimisme, frugt- og grøntselskab efter 83 år under samme tag som Gasa's blomsterselskab er flyttet hjemmefra.

-Vi har skåret selskabets aktiviteter og omkostninger helt ind til benet og reduceret medarbejderstaben fra 92 til 13. Vi har, kort fortalt, for alvor gjort op med fortiden, og vil i fremtiden udelukkende koncentrere os om at sælge frugt og grønt. Så enkelt er det, lyder det fra Michael Buskbjerg, der i perioden fra 2005 til 2007 var ansat som salgschef i det gamle og hæderkronede selskab, der i 2012 tæller knap et halvt hundrede andelshavere.

Bodelingsoverenskomst
Indtil 1966, da Gasa Odense Frugt-Grønt og Gasa Odense Blomster blev delt i to selvstændige selskaber, var blomster, frugt og grønsager samlet i et fælles Gasa Odense, der et par år tidligere rykkede ind i bygningskomplekset på Lavsenvænget i Odense V.

Men nu er det slut med at bo under samme tag. De to selskaber har gennemført en bodelingsoverenskomst, og i begyndelsen af februar i år flyttede Gasa Odense Frugt-Grønt administration og salg til 350 kvadratmeter lejede faciliteter i Dæhnfeldt's tidligere domicil på Faaborgvej i Dyrup, og om et par måneder tages en investering på godt fire millioner kroner i 2500 kvadratmeter kølerum og lagerhal på Faaborgvej i brug.

Samtidig har Gasa Odense Frugt-Grønt som led i en samarbejdsaftale med Ørskov Frugt A/S på Sydfyn om afsætning af dansk produceret kernefrugt af Gasa Group Denmark lejet 3.200 kvadratmeter ulo-rum på Lavsenvænget til lagring af kernefrugt.

- Vi har solgt vores hidtidige part af bygningskomplekset på Lavsenvænget til Gasa Group Denmark. Næsten da. For vi ejer endnu en såkaldt randbebyggelse, der er sat til salg, siger Michael Buskbjerg, der er overbevist om, at den nye adresse betyder bedre tider for det hæderkronede salgsselskab.

Overskud i 2012
Efter et par år med millionunderskud varsler Michael Buskbjerg overskud i selskabet her i 2012.

- Med udgangspunkt i, at vi er og kun skal være et handelsselskab, har vi i 2012 budgetteret med en samlet omsætning på 310 millioner kroner og et overskud på godt et par millioner. Og det er jeg overbevist om vil holde, lyder det fra direktøren, som føjer til, at indtægter og udgifter i årets første kvartal følger budgettet, der viser en omsætning af dansk producerede varer for 230 millioner kroner og en omsætning af importerede varer for 80 millioner kroner.

- Men når det er sagt, skal det tilføjes, at det bestemt ikke er blevet nemmere at afsætte danske produkter. Vi er, som andre, meget afhængige af, at 80 procent af den samlede omsætning af dagligvarer i Danmark bestemmes af kun en håndfuld indkøbere, og at finanskrisen i langt højere grad end tidligere har sat fokus på pris, pris og atter pris. Og det kan virkelig mærkes.

Kontraktsalget er faldet
- Et eksempel på de skærpede handelsvilkår er, at det indtil nu kun er lykkedes at indgå kontrakter med de store indkøbskæder for 40 procent af årets forventede produktion af danske grøntsager. Det er 20 procent mindre end tidligere år og betyder blandt andet stor usikkerhed for mange avlere, når det gælder afsætning af deres produkter.

- Et stigende marked for uge til ugepriser kan ikke undgå at føre til et ustruktureret marked, der betyder, at producenter af grønsager får en lavere pris for deres produkter. Og det kan i værste fald føre til, at mange mindre producenter får svært ved at overleve, lyder det fra Michael Buskbjerg og føjer til, at afsætningsstrukturen også på et andet område har ændret sig.

- Når Gasa Odense Frugt-Grønt kan flytte til et nyt domicil med betydelig færre antal kvadratmeter halfaciliteter end på Lavsenvænget, er forklaringen, at 90 procent af afsætningen i dag leveres direkte fra producent til kunde. Og det er med til at understrege, at vi i modsætning til tidligere i dag udelukkende er et handelsselskab med både færre medarbejdere og færre kvadratmeter, siger Gasa-direktøren.

 

 

Læs også