Gårdejer Ejnar Bjørn, Bevtoft, gik ind i forsøg med øget konsulenthjælp, og det gav pote.
- Det har været over al forventning.
Sådan lyder det fra gårdejer Ejnar Bjørn, Bevtoft, der har gennemført et otte måneders intensivt forsøg med øget brug af konsulenter fra Sønderjysk Landboforening, og indsatsen har vist sit værd.
- Vi har kørt over otte måneder, og samlet har vi tjent over en million kroner via konsulenthjælpen, fortæller Ejnar Bjørn.
Der er ændret på sammensætningen af foderet til besætningen, der består af bl.a. 120 malkekøer, og det har sammen med en øget renhed ved malkningen og dermed bedre celletal givet et plus på 850.000 kroner.
- På markdriften har vi øget udbyttet med 166.000 kroner, og det er takket være rådgivning om, hvornår der skal lægges om, om sprøjtning og råd om det rigtige tidspunkt at tage græsset på, forklarer Ejnar Bjørn.
Aktiv indsats nytter
Han er tredje generation på gården, Birkemosegaard, der har 70 hektar jord med majs og græs, og han glæder sig over forløbet. Det har på mange måder været en øjenåbner.
- Det viser, at det nytter at gøre noget, men det kommer ikke af sig selv. Folk skal være åbne overfor rådene og være mindet til at tage imod konsulenternes kommentarer og ideer, fastslår Ejnar Bjørn.
Fra den øgede indtægt skal naturligvis trækkes udgifterne til konsulenterne, men trods den udgift vil der på årsplan være et plus på over en million kroner.
Når Sønderjysk Landboforening mandag 19. marts inviterer til »gældsseminar - krise eller nye muligheder« på Agerskov Kro, vil erfaringerne hos bl.a. Ejnar Bjørn blive belyst:
- Jeg synes, det er dejligt at se, at en aktiv indsats virkelig nytter, lyder det fra projektmanager ved Sønderjysk Landboforening, Søren Greve Olesen.
Politikerne i Folketinget har erkendt, at dansk landbrug har brug for støtte i en periode, hvor mange gårdejere er præget af omfattende gæld, men hvad kommer bankpakke 5 - eller udviklingspakken, som den også kaldes - til at betyde for den enkelte landmand.
Det vil chefkonsulent Morten Dahl Thomsen forsøge at belyse, når Sønderjysk Landboforening mandag 19. marts inviterer til temaaften på Agerskov Kro med temaet »Gældsseminar - krise eller nye muligheder«.
Den nye bankpakke er kommet på banen, efter programmet for seminaret blev lagt, men pakken betyder blot, at aftenen er endnu mere aktuel.
Ud over Mogens Dahl Thomsen byder aftenen på en række indlæg.
- Landmændene står i en svær situation, men der kan være nogle muligheder forude, og dem vil vi forsøge at komme med den aften, siger projektmanager i Sønderjysk Landboforening, Søren Greve Olesen.
Med udgangspunkt i lokalområdet vil der komme en vurdering af, hvordan situationen er netop nu, og for mange er den svær. I den forbindelse kommer advokat Klaus Greve-Thomsen ind på konkurs og brugspant.
Ejendomsmægler og valuar Svend-Åge Bruun kommer med sit bud på ejendomsmarkedet netop nu.
»Hvem vil investere/finansiere fremtidens landbrug? Hvilke løsninger ser banken?« Det vil Irma Kruse fra kreditafdelingen landbrug i Jyske Bank give sit bud på ved seminaret, hvor der er fri adgang, men der kræves tilmelding til Sønderjysk Landboforening.